Kvinna som sitter och tigger. Foto: Leif R Jansson/TT
Foto: Leif R Jansson/TT

Kritik mot tiggeriutredning

3:03 min

Martin Valfridssons slutbetänkande om EU-migranter har väckt starka reaktioner hos Ulrika Falk från Göteborgs räddningsmission. – Skänkta pengar gör visst nytta, säger hon.

Barn till människor som tigger bör inte erbjudas skolgång i Sverige. Och att lägga pengar i en mugg är inte ett sätt att hjälpa EU-medborgare ur fattigdom.

Det här menar regeringens samordnare för utsatta EU-medborgare, Martin Valfridsson, som idag lämnade över sitt slutbetänkande till barn-äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Men rapporten väcker reaktioner från Ulrika Falk, verksamhetsansvarig på Göteborgs räddningsmission för utsatta EU-medborgare:

– Det man gör är att ställa olika grupper av utsatta människor mot varandra. När Martin Valfridsson säger att det är bättre att skänka pengar till organisationer som hjälper till på plats. Men dom insatserna finns inte på plats i dagsläget.

Hon håller inte heller med om att pengar vi skänker inte skulle göra någon skillnad. 

– Pengarna vi skänker på gatan gör en stor skillnad. Både när det gäller sjukvård, att skicka barn till skolan och att bygga hus, säger Ulrika Falk. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista