En polis med kommunikationsradio på axeln Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisens radiosystem nere - störningar i kollektivtrafiken

2:19 min

Polisens och räddningstjänstens kommunikationssystem Rakel är ur funktion. Problemen har också lett till stora störningar i kollektivtrafiken under morgonen.

Kollektivtrafiken i Göteborg har drabbats av stora störningar under morgonen, framförallt vad gäller busstrafiken på de flesta linjer. Trafiken beräknades vara igång igen vid halv nio-tiden, men inte helt enligt tidtabell.

Det är kommunikationssystemet Rakel som legat nere efter en uppdatering i natt. Problemet har även drabbat räddningstjänst, polis och ambulans.

– Vad gäller polisens verksamhet så har allmänheten så vitt vi vet inte påverkats, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson till P4 Göteborg.  

– Det är ett tekniskt problem som våra IT-tekniker nu jobbar med. Det har berört all vår verksamhet i hela regionen, säger Stefan Gustafsson.

Polisen i Göteborg har gått över till sina reservrutiner och allmänheten kan som vanligt kan nå polisen på 112 vid akuta ärenden. 

Polisen räknar med att problemet ska vara löst inom kort. Det är MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som ansvarar för kommunikationssystemet Rakel.

Räddningstjänsten Storgöteborg har reservrutiner för detta, säger Lennart Liljeroth räddningschef i beredskap, i ett pressmeddelande.
– Mobiltelefoner och vårt analoga system är det vi får använda just nu.

P4 Göteborg söker MSB för att få ytterligare information.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista