En sjuksköterska vårdare en patient och till höger P-O Blomqvist, HR-chef på SU
P-O Blomqvist, HR-chef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Foto: Nina Varumo / SvD / TT

Sjukhus klarar inte bemanningsstoppet

Personaldirektören: Viktigast är patientsäkerheten
1:32 min

Trots ett stopp från första oktober för bemanningssjuksköterskor har flera sjukhus i Västra Götalandsregionen fortsatt hyra in sjuksköterskor. Under förra året ökade kostnaden i regionen med 40 miljoner kronor.

Stoppet skulle bland annat hejda kostnadsökningarna som blev när man försökte klara de olika personalbehoven, menar Marina Olsson, personaldirektör på Västra Götalandsregionen

- Risken är att man får minska eller stänga verksamheter. Det är därför det är så viktigt att beslutet om man kan ta in bemanningsföretag ligger på de som har verksamheterna, säger Marina Olsson.

Det som ledde fram till stoppet i Västra Götalandsregionen var att utgifterna för inhyrda sjuksköterskor skenade iväg med en fördubbling till 2015.I stort så är det bara Sahlgrenska Universitetssjukhuset, SU, som lyckats avveckla bemanningsföretagen helt och hållet. På tre av regionens sjukhus, NU-sjukvården, Södra Älvsborgs- och Kungälvs sjukhus har styrelserna beslutat om att fortsätta med bemanningsföretag för att kunna hålla vårdplatser öppna.

På NU-sjukvården, alltså Norra Älvsborgs sjukhus och Uddevalla sjukhus, har man just nu bemanning motsvarande 26 heltids sjuksköterskor - till skillnad från för två år sen då det var var drygt hälften. Till skillnad från Sahlgrenska Universitetssjukhuset som beslutade redan i höstas att inte göra undantag från stoppet. Men det har också haft sina konsekvenser, menar PO Blomqvist, HR-chef på SU.

- Vi har stängda vårdplatser på sina håll, och det har varit så under lång tid på grund av bemanningsproblematiken. Vi har underlättat puckeln under oktober till och med mars med vår bemanningsservice som tar vissa svåra situationer på vissa avdelningar. Men det är klart att det är ansträngt, och nu när vi inte anlitar bemanningsföretag så blir det ju svårare, säger PO Blomqvist.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".