Bemanningssjuksköterskan Christina Stenvaller Jönsson.
Bemanningssjuksköterskan Christina Stenvaller-Jönsson Foto: Ida Mikko/SR

Hyrstoppet fortsätter på SU

1:30 min

Sahlgrenska införde totalstopp på inhyrda sjuksköterskor från oktober. Från drygt 30 varje månad har man nu inga bemanningssjuksköterskor kvar. Men att rekrytera nya sköterskor har visat sig vara svårt.

Sahlgrenska fasade ut den sista bemanningssjuksköterskan i januari.  Enligt P-O Blomqvist, HR-chef på Sahlgrenska, finns inga planer på att upphäva stoppet på bemanningssituationen.

- Det är klart att det är en ansträngd situation på många arbetsplatser och att man får finna många olika typer av lösningar inom verksamheten.

Men känner man att man täcker upp det behovet av personal man har idag?

- Nej, det gör man inte. Men det gjorde man inte förr heller. Vi har på vissa enheter stängda vårdplatser idag. Det har ju varit så under lång tid på grund av bemanningsproblematiken, säger P-O Blomqvist.

Det som ledde fram till stoppet var helt enkelt en fördubbling av utgifterna från 2014 till 2015 på många av sjukhusen och närhälsan i Västra Götalandsregionen. När Västra Götalandsregionen införde stoppet sa man att man ville återrekrytera sjuksköterskor som gått över till bemanningsföretag.

Christina Stenvaller-Jönsson har jobbat som sjuksköterska sen 1993, men för ett år sen fick hon nog av hiarkierna i vården och gick över till ett bemanningsföretag. Men hon är orolig för de kollegor som  fortsätter i den kommunala och landstingsstyrda vården.

- Jag slipper allt vad toppstyrd vård innebär. Men jag tror att man inte tagit med i beräkningen att den personal som finns kvar kommer få jobba mycket. Så jag tror att man biter sig lite i svansen och jag tror att vi kommer se bemanningsköterskor på SU igen. Det kommer snart en sommar, vad gör vi då?

Finns de något som skulle få dig att gå tillbaka till Landstingsstyrd vård?

- Nej, det finns inget som skulle få mig att gå tillbaka, säger Christina Stenvaller Jönsson.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista