Verksamhetschefen på hudmottagningen, Helena Gustafsson, framför affisch om det som kan bli framtiden: bedömning av hudbilder på håll teledermatoskopi. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
Verksamhetschefen på hudmottagningen, Helena Gustafsson, framför affisch om det som kan bli framtiden: bedömning av hudbilder på håll teledermatoskopi. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Långa köer till Sahlgrenskas hudmottagning

1:29 min

Över 2 000 patienter får vänta mer än vårdgarantins tre månader på ett första besök på hudmottagningen på Sahlgrenska.

Mottagningen får ett ständigt ökande antal remisser och nu informerar man många patienter om att väntan kan bli lång.

– Ingen är mer oroad än vi över köerna, säger verksamhetschefen för hud-och könssjukvård vid Sahlgrenska Helena Gustafsson.

– Vi försöker att prioritera så bland remisserna så att ingen ska behöva fara illa av att vänta. Sedan måste vi ta ett större regionalt grepp kring köerna för vi kan inte som enskild klinik hantera alla dessa patienter, säger hon.

Just nu är väntetiderna på Sahlgrenskas hudmottagning 7-9 månader för de patienter som inte bedöms ha allvarliga hudsjukdomar eller tecken på cancer.

Förra året tog man emot 55 000 besök- nya som gamla patienter - det är ändå 3 000 fler än året innan men nu är det tufft.

Det är brist på specialistläkare samtidigt som remisserna väller in. Hundra om dagen även på åkommor hos patienter som man skulle kunna fördela på andra kliniker i regionen, anser Helena Gustafsson.

Hon vill ha en gemensam planering av kapaciteten i regionen och även en gemensam kö.

Bland icke akuta fall räknas ofta de med psoriasis.

–Det är en hel del medlemmar som ringer och undrar vad de ska göra när de inte får den vård de behöver när de behöver den, säger Psoriasisförbundets ordförande i Västa Götalands län Kjell Gustafsson.

Vad ger du för råd?

– Att de åker till näraliggande orter för vård eller går till privata läkare på stan.

– Vi har förståelse för att man måste prioritera akuta fall och dem med hudcancer men vi har i flera år påpekat att politikerna måste höja anslagen så att även vi får vår vård i tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista