Anne Karin Höglund är orolig för att övertiden ökar
Anne Karin Höglund, avdelningsordförande i Göteborgs för Vårdförbundet Foto: Ida Mikko

Facket kritiskt mot stopp av inhyrda sjuksköterskor

1:16 min

– Det blir mer övertid och ökad belastning för de fastanställda sjuksköterskorna efter det att man infört stoppet för inhyrd personal. Det hävdar Vårdförbundet.

En av anledningarna  till att det blivit tuffare är att det varit svårt att rekrytera ny personal. Det säger Anne Karin Höglund, avdelningsordförande i Vårdförbundet Göteborg,

-  Vi har lika mycket patienter, och det verkar inte som att arbetsgivarens goda intention om att få nya sjuksköterskor med fastanställning har lyckats, så vi får springa fortare helt enkelt, säger Anne Karin Höglund.

I genomsnitt arbetades 4,5 timmar övertid varje månad förra året på Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU, men än så länge går det inte se någon ökning från oktober när stoppet infördes.

Problemet är att trots att det finns gott om utbildade sjuksköterskor så är situationen i vården så ansträngd att flera lämnar yrket efter bara ett par år.

Att rekrytera var ambitionen när man satte stoppet, och även om SU har fördelen av att vara ett universitetssjukhus så har man fått göra stora satsningar för att försöka locka anställda, menar P-O Blomqvist, HR-chef på SU:

- Vi är mer aktiva i rekryteringsarbetet.

På Vårdförbundet var man till en början positiv till bemanningsstoppet.

- Då sa man att man inte skulle införa det där det påverkar arbetsmiljön eller patientsäkerheten. Men i och med att man inte kunnat anställa eller nyrekrytera motsvarande fastanställd personal så har det i praktiken blivit en påverkan, säger Anne Karin Höglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista