Läraren Bengt Danielsson och hans elever på VVS- och fastighetsprogrammet på Lindholmens tekniska gymnasium. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
1 av 2
Läraren Bengt Danielsson och hans elever på VVS- och fastighetsprogrammet på Lindholmens tekniska gymnasium. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
Blivande VVS-montörer övar på att koppla radiatorer. Närmast Johannes Bengtsson, victor Gradstedt, Emilio Binder och Linus Andersson. Foto. Epp Anderson/Sverige Radio
2 av 2
Blivande VVS-montörer övar på att koppla radiatorer. Närmast Johannes Bengtsson, Victor Gradstedt, Emilio Binder och Linus Andersson. Foto. Epp Anderson/Sverige Radio

VVS-montörer vinnare på arbetsmarknaden

3:56 min

Ska man garanterat få jobb i år ska man satsa på något inom byggbranschen, omvårdnad eller fordon och transport.

Det visar Arbetsförmedlingens prognos "Var finns jobben 2016?" som kom idag.

De som är eller utbildar sig till VVS- montörer, golvläggare eller murare går gyllene tider till mötes

Vi ska till Lindholmens tekniska gymnasiums VVS-verkstad där blivande VVS-montörer övar på radiatorer och hårdlödning. Läraren Bengt Danielsson visar Max Lundgren hur man får rätt tryck på gasen.

– Idag lär jag ut att koppla radiatorer och hårdlöda kopparrör, säger VVS-läraren Bengt Danielsson.

–Det känns bra att veta att VVS-montörer är eftertraktade säger eleven Linus Andersson. Man vet att man kommer till ett säker jobb om man gör det bra, sköter sig och håller tiderna.

Victor Gradstedt går i sin pappas fotspår som är rörläggare. – Han tycker att jobbet är grymt, det är pilligt och man måste tänka ut hur man ska dra rören.

–Det är mycket tänkande och praktisk linje. Det blir inga nya hus utan rör, vatten och värme konstaterar Emilio Binder.

Läraren Bengt Danielsson säger att VVS-montörerna lönemässigt ligger i topp inom byggbranschen för att de numer är få men ska kunna mycket.

– Det är ganska stora krav på en självständig VVS´are. Men kommer man in i branschen så har man nästan garanterat jobb hela sitt yrkesliv, säger Bengt Danielsson.

VVS förresten - det står för Värme, Ventilation och Sanitet - något man ofta missar i TV, undervisar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista