Mona Sahlin, den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.
Informationen mellan Säpo och Polismyndigheten har blivit bättre, men det når inte ut till kommunerna, enligt Mona Sahlin. Foto: Henrik Montgomery / TT

Sahlin efterlyser bättre information från polisen

2:50 min

Säpo och Polismyndigheten måste bli bättre på att dela med sig av information till kommuner om återvändande jihaidster, det anser Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

I värsta fall kan bristerna leda till att fler svenskar rekryteras till extremistgrupper i Syrien och regionen.

126 personer har återvänt till Sverige efter att de varit anslutna till al-Qaidainspirerade grupper i Mellanöstern. Vilka de personerna är, och var de bor, är ofta inget kommunerna får reda på, enligt Mona Sahlin, den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

– Det är en stor risk att de som återvänder ses som hjältar. De kan bli förebilder som medvetet rekryterar andra. Då måste fler än polisen känna till vilka de här personerna är, för att också kunna vaccinera medborgarna och omgivningen mot det, säger hon.

När kommunerna inte vet vilka personer som kan vara i behov av förebyggande insatser kan det i värsta fall leda till att man inte når fram till potentiella rekryterare, tror Sahlin, men det kan också innebära att man inte hittar barnfamiljer som kommit hem från IS-kontrollerat område.

– Det gör att när barnen börjar i skolan eller på dagis, så vet inte förskolepersonal eller lärare om vad barnen har varit med om och varför de agerar utåt eller slåss. Det blir alltså svårt att faktiskt skydda de här barnen, säger hon.

Den senaste tiden har informationsutbytet mellan Säpo och Polismyndigheten förbättrats enligt Sahlin, men det i sig innebär inte att kommunerna får tillräcklig information.

Säpo svarar i ett mejl till Ekot man i vissa fall visst delar med sig av information till sociala myndigheter, men att man ibland är förhindrad av sekretess. Säpo påpekar också att det i regel är Polismyndigheten som ska föra vidare relevant information till civilsamhället.

Även Polismyndigheten pekar på svåra sekretessavvägningar, samt att polisens nya organisation just nu är ansträngd, men Mona Sahlin tror inte att det är hela förklaringen.

– Det handlar också om gamla fördomar om vad polisarbete är, och vad socialt arbete är. Många ser ner på det förebyggande arbetet och ser det som en flummig del av verksamheten. Jag menar att det är en lika viktig del som den brottsbekämpande delen, säger hon.

Jonas Hysing, chef för nationellt taktiskt råd, håller inte med om Mona Sahlins beskrivning. Kommunikationen med kommunerna kan förbättras, tror Hysing, men han tycker inte det finns någon ovilja att stötta kommunerna.

– Det finns problem på vägen: några juridiska, några strukturella och några som handlar om att vi inte har kommit så långt i vår egen utveckling. Men vi vill verkligen att det här ska fungera väl, och ambitionen att stödja kommunerna i det förebyggande arbetet är väldigt hög, säger Jonas Hysing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista