Bilköer på en väg. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Färre bilar är målet. Arkivfoto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Göteborgs trafikstrategi ligger fast

1:30 min

Liberalerna kommer inte att stödja moderaternas och kristdemokraternas förslag att riva upp Göteborgs kommuns trafikstrategi att minska biltrafiken rejält, erfar P4 Göteborg. 

Liberalerna har hittills vacklat i frågan, men verkar nu ha bestämt sig, och spräcker den borgerliga Alliansens enighet.

– Vi är tveksamma till att omarbeta trafikstrategin för att det är ett stort arbete och att det finns andra stretegier som hänger ihop med det här. Det säger Ann Catrine Fogelgren (L).

– Det tar också mycket tid med det här och kostar mycket pengar.

Trafikstrategins mål på 20 års sikt är att minska biltrafiken med 25 % jämfört med 2011 års siffror trots att befolkningen kommer öka.

När den antogs för två år sen reserverade sig moderaterna och dåvarande folkpartiet mot beslutet. Men nu när moderaterna kommer tillbaka i frågan och vill riva upp trafikstrategin, ett beslut som skulle få majoritet i fullmäktige om hela oppositionen var samlad, så har liberalerna vacklat.

Fyra gånger har frågan bordlagts i kommunstyrelsen, varav tre på begäran av liberalerna. Men på kommunstyrelsens möte i nästa vecka blir det sannolikt beslut om motionen.

Axel Darvik representerar liberalerna i miljönämnden:

– Jag tycker moderaterna är ute på fel spår där. Jag förstår att de kanske är lite skraja för att utvecklingen går snabbt, men jag tror inte läget är att vi bromsar här utan det är en viktig omställning för att klara de hållbarhetsmål som krävs.

Men finns det något alternativ för att ändra i trafikstrategin då?

– Vi skulle kunna göra andra saker för att delvis då behövas i då, men vad det konkret slutar i kan jag inte säga i dagsläget. Det säger Ann Catrine Fogelgren (L).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista