Volvo logotyp. Foto: Alan Diaz/TT.
Foto: Alan Diaz/TT.

Volvo redovisar svagt resultat

2:14 min

Lastbilskoncernen Volvo presenterar idag ett något sämre kvartalsresultat än väntat.

Sista kvartalet 2015 gav en vinst före skatt på 3,9 miljarder kronor. Det kan jämföras med förlusten på 2 286 miljoner kronor samma period året före, då bolaget rapporterade flera stora engångsposter.
Analytiker hade i genomsnitt dock räknat med en vinst på 4 328 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Men nye chefen Martin Lundstedt säger sig ändå vara nöjd med den första kvartalsrapport han levererar som vd.

Hampus Engellau, fordonsanalytiker på Handelsbanken, tycker att rapporten ser rätt bra ut.
-Orderingången är som väntat, den går upp med 20 procent i Europa och Brasilien ser lite bättre ut. Det jag tycker att man ska titta på framför allt är att lastbilar gör en justerad rörelsemarginal på 7,9 procent, säger han.

Han pekar på att Volvo höjer utsikterna för Europa framöver.
-Och prognosen för Nordamerika skulle jag nästan kalla lite aggressiv, om man jämför med vad andra har sagt, säger han.

För helåret 2015 gjorde Volvo en vinst före skatt på 20,4 miljarder kronor.

Sista kvartalet i fjol levererade Volvo 56 198 lastbilar globalt, i nivå med motsvarande period 2014. Försäljningen backar mycket kraftigt i Sydamerika och lite i Nordamerika, men det vägs upp av att det är uppåt i Europa.

Anläggningsmaskiner är Volvos sorgebarn just nu, inte minst på grund av färre gruv- och byggprojekt i Kina. Omsättningen för anläggningsmaskiner backade med 11 procent under sista kvartalet 2015, jämfört med året före.

Aktieägare i Volvo har länge kritiserat företagets bristande lönsamhet. Nu är man i slutet av ett stort besparingsprogram på 10 miljarder kronor, något som bland annat har inneburit att 5 000 Volvoanställda tvingades lämna sina jobb under förra året. Martin Lundstedt utesluter inte fler uppsägningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista