Marianne Andersson har svårt att komma på bussen med rullator.
Marianne Andersson är en av många som har svårt att komma på bussen om den inte sänks. Foto: Peter Stenberg/SR

Marianne måste ropa varje dag: Sänk bussen!

1:30 min

Det är svårt för äldre och funktionsnedsatta att komma på bussen med rollator. Marianne möts varje dag av att chaufförer inte sänker bussen när hon ska kliva på eller av vid hållplatsen.

Att komma på eller av bussen är inte alltid det enklaste, särskilt inte om man är gammal och har ont i kroppen och är beroende av rollator.

Det är nåt som 74-åriga Marianne Andersson, 74 år i Hisings-Backa har fått känna på när hon ska ut. Hon väntar på en operation för höften och har svårt att gå utan stödet från sin rollator, som väger över 11 kilo och är tung att lyfta. 

– Men varje dag händer det att chaufförerna inte sänker bussen när jag ska ombord eller av, berättar hon.

Marianne har fått ta till ett eget knep för att få förarna att reagera,  hon ropar helt enkelt högt på chauffören. 

– Då brukar det gå bra. Men passagerarna hjälper däremot ofta till av sig själva, säger hon till P4 Göteborgs reporter som åker med från Selma Lagerlöfs torg mot Brunnsbo.

Marianne Andersson har ringt till Västtrafik för att påpeka problemet med att bussarna inte sänks, men hon upplever att hon bara blivit hänvisad vidare och inte fått något bra svar. 

När P4 Göteborg ringer upp Västtrafik svarar affärschefen för bussarna, Attila Ungvari, att det inte ska vara nödvändigt att ropa som Marianne gör.

- Det vi kan göra är att påtala för våra förare att vara uppmärksamma och ta hänsyn till de resenärer som behöver hjälp. Alla bussar har en funktion att sänka bussgolvet, säger han. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista