Det var längs med den här vägen som fyraåringen gick. Här är hans mamma, pappa och storebror. Foto: Lina Persson/SR
Det var längs med den här vägen som fyraåringen gick. Här är hans mamma, pappa och storebror. Foto: Lina Persson/SR

Partille kommun brast i tillsynen av fyraåring

1:07 min

I en timme var en fyraåring på rymmen i Sävedalen. Men förskolepersonalen upptäckte aldrig att han saknades. Nu konstaterar Skolinspektionen att kommunen brustit i sitt tillsynsansvar.

Det var i oktober som P4 Göteborg avslöjade att fyraåringen varit borta i en timme från sin förskola i Sävedalen utan att någon i personalen märkte det. 

Det var först när en privatperson, som hittade fyraåringen på sin trehjuling vid en vältrafikerad väg, kom till förskolan med honom som personalen förstod att han hade rymt. Då hade personalen både hunnit gå in från gården och börjat äta lunch.

Nu slår alltså Skolinspektionen fast att Partille kommun har brustit i sitt tillsynsansvar. Personalen hade tidigare påpekat bland annat fysiska brister kring förskolan och att hög arbetsbelastning gjorde att de hade svårt att hålla uppsikt över barnen. Skolinspektionen konstaterar att det är allvarligt att bristerna inte åtgärdats tidigare eftersom det hade kunnat förhindra att fyraåringen rymde.

Eftersom förskolan vidtog åtgärder i samband med att det hände avstår Skolinspektionen dock från att ingripa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista