Leif Wivatt. Foto: Charlotte Peterzéns/Sveriges Radio
Leif Wivatt. Foto: Charlotte Peterzéns/Sveriges Radio

Fem nya låtar på Wivatts Spotify-lista

I dagens skörd från Leif Wivatt får du bland annat nya spår från amerikanska proggrockveteraner och bluesrockare. Dessutom blir det både lite brittiskt och en smula svenskt.

Listan i sin helhet kan du hitta här och här nedan kan du hitta information om de senaste låtarna!

 • Tedeschi Trucks Band – Let Me Get By
  Äkta paret Susan Tedeschi och Derek Trucks med titellåt ur nytt album. Tedeschi Trucks Band har funnits sedan 2010 och har varit ett populärt liveband sedan dess. Däremot har det kommit få album, debuten Revelator kom 2011 och Made Up Mind kom 2013. Derek Trucks anses vara en av bluesrockens främsta gitarrister och har fram till häromåret också ingått i The Allman Brothers Band. Kommande från Jacksonville, Florida kan Susan och Derek också sin soul och gospelmusik och vi hör här deras sköna sydstatsmix. Susan Tedeschi är en sångerska som gott och väl ligger i samma klass som exempelvis Bonnie Raitt.

 • Primal Scream - Where The Light Gets In
  Det här skotska rockbandet bildades redan 1982 och var som mest I ropet under 90-talet där de var något av stilbildare där rock förenades med elektronisk dansmusik.Särskilt albumet Screamadelica från 1992 blev en fullträff, Så här mer än tjugo år senare är de ännu igång. Vissa medlemsbyten har skett men bandets frontfigur är förstås sångaren Bobby Gillespie. Kvar sedan 1980-talets slut är också gitarristen Andrew Innes och keyboardisten Martin Duffy. Här en singel som försmak ut albumet Chaosmosis vilket ges ut i mars. Producent ingen mindre än svensken Björn Yttling, känd från gruppen Peter,Bjorn and John.

 • Amanda Bergman – Falcons
  Denna sångerskan hörde vi ifjol som medlem i gruppen Amason, vilka nu är Grammisinominerade i fem klasser för sitt album Sky City. Amanda Bergman har tidigare gjort soloskivor men då under namnet Idiot Wind och hon turnerade även flitigt med The Tallest Man On Earth. Men nu kommer hon med sitt första soloalbum Docks.  Förstasingeln här börjar lite sparsamt men låten stegrar sig och det här vill jag utmärka till högsta internationell klass.

 • Dream Theater- The Gift Of Music
  Det här är ett numera verkligt rutinerat amerikanskt proggrockband. De grundades år 1985 av fyra studenter från Berklee College of Music i Boston. Många medlemsbyten har skett men ständigt har gitarristen John Petrucci varit ledare och de är sedan länge baserade på Long Island i New York. Dream Theater albumdebuterade med When Dream And Day Unite 1989. Snabba taktbyten och ett mäktigt trummande är en given ingrediens i bra proggrock och den här förstasingeln ur nya dubbelalbumet och tillika konceptalbumet The Astonishing ger oss verkligen detta. 
  Den första och andra mars kommer bandet till Cirkus i Stockholm för att framföra skivan i sin helhet.

 • The Temperance Movement – Three Bulleits
  Det här brittiska bluesrockbandet bildades i London 2011 och har på kort tid seglat upp som ett band många vill se live. Sverige var tidigt ute med att ta hit dem och det här är musik för den som saknar stilen hos det tidiga 70-talets Classic rock-band som Led Zeppelin,Faces och Bad Company. Det här är en låt ur deras nya album White Bear, uppföljare till 2012 års självbetitlade debutalbum. Gruppen består av sångaren Phil Campbell, basisten Nick Fyffe, trummisen Damon Wilson och den sedan ifjol nye gitarristen Paul Sayer. Just nu ute på en klubbturné runtom i Sverige.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista