Säpo delar med sig av ny information till polisen om hemvändande stridande i terrororganisationer. Foto: Maja Suslin/TT
1 av 2
Säpo delar med sig av ny information till polisen om hemvändande stridande i terrororganisationer. Foto: Maja Suslin/TT Foto: Maja Suslin/TT
Erik Nord är polischef i Storgöteborg. Foto: Frida Winter/ TT
2 av 2
Erik Nord är polischef i Storgöteborg. Foto: Frida Winter/ TT Foto: Frida Winter/TT

Säpo och Göteborgspolisen samarbetar mot våldsbejakande extremism

1:32 min

Som första polisområde i landet har polisen i Storgöteborg börjat få information från säkerhetspolisen om hemvändande som stridit med terrororganisationer som till exempel IS.

Så sent som i förra veckan kritiserade Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, bristen på information från säpo till Polis och kommuner (Lyssna här).

Nu kan P4 Göteborg berätta om ett nytt samarbete mellan Säpo och polisen:

– Vi delar med oss av vilka aktörer som finns utomlands, vilka som återvänt och vilka som kan vara av intresse för oss, när det gäller verksamhet relaterad till terrorism, säger Stefan Lindvall, sektionschef för Säpo i Göteborg.

Uppskattningsvis har runt 300 personer rest från Sverige för att delta i strider med terrorstämplade organisationer i framför allt Syrien. Av dem har ett för allmänheten okänt antal återvänt till Sverige. Det är information om dessa individer som Säpo nu delar med sig av till landets sju polisdistrikt med målet att effektivare motarbeta våldsbejakande extremism.

Det nya samarbetet inleddes i förra veckan när polisen i Göteborg blev först med att delges detaljerad information om ett antal individer. Erik Nord är polischef i Storgöteborg:

– Det handlar om individuppgifter, vilka är det som är aktuella i dessa sammanhangen. När det gäller den våldsbejakande extremismen med anknytning till Syrien så är Göteborg ett av de ställena som haft flest resande ner dit, säger han.

Även på stadsdelsnivå ska arbetet mot våldsbejakande extremism bli bättre med den nya informationen menar Erik Nord:

– Där ska kommunen vara med, just för att diskutera hur vi ska hantera uppgifter mellan varandra. De har jobbat med det här länge, våra stadsdelar.

– Även polisen och socialresursförvaltning har en pågående diskussion om hur man ska hantera dessa uppgifterna på den strategiska nivån. Nu gäller det att omsätta det här, tidigare har det saknats vissa personuppgifter men nu tror vi att vi har en lösning på gång, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista