Stena Lines Danmarksterminal. Foto: Jacob Snöbohm/SR.
Stena Lines Danmarksterminal. Foto: Jacob Snöbohm/SR.

Ingen flytt av Danmarksterminalen

1:36 min

Stena Lines Danmarksterminal kommer inte att flyttas. Däremot kommer Tysklandstrafiken att flyttas ut i ytterhamnarna.

Det klargjorde Stena Line på tisdagens presskonferens.

Det är resultatet efter flera utredningar och diskussioner mellan Göteborgs Hamn och Stena Line, och att Stena Line förra året kraftigt påpekade att de ville ha kvar Danmarksterminalen, annars kanske hela linjen riskerades.

– Danmarksverksamheten kommer att vara kvar enligt det beslut vi tog i styrelsen igår i befintligt läge, säger Magnus Kårestedt som är vd för Göteborgs hamn.

Terminalen vid Masthugget ska, enligt inriktningen i avtalet mellan Göteborgs Hamn och Stena Line, vara kvar till 2035. Men den kan sägas upp från 2025 om området behövs för staden. 

– Tysklandsverksamheten i Majnabbe kommer att avvecklas tidigare än beräknat och flytta ut till ytterhamnarna. Och då öppnas det området upp för att stadsutveckla där på ett positivt sätt.

Så snart det är möjligt, inom dryga året, ska Stena Line lämna terminalen i Majnabbe till någon ytterhamn, oklart ännu vilken.

– Hade vi fått välja hade vi velat vara kvar både i Masthugget och i Majnabbe. Vi tycker ju att båda operationerna är viktiga för Göteborg. Men vi har i ett diskussionsformat mellan hamnen, staden och oss själva försökt hitta något som fungerar för alla parter, säger Carl-Johan Hagman som är vd på Stena Line.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista