Sveriges Television. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Journalistförbundet: Produktionen påverkas av SVT-bråk

1:20 min

Ett infekterat bråk har blossat upp på SVT:s samhällsredaktion i Göteborg efter en omplacering.

Flera journalister har riktat hård kritik mot Ylva M Andersson, SVT-chefen i Göteborg. Detta efter att Mette Friberg som är chef för samhällsredaktionen, med bland annat Uppdrag granskning och Svt Opinion, har omplacerats.

Enligt Hanna Nyberg som är ordförande för journalistförbundets sektion på SVT i Göteborg påverkar konflikten arbetet på SVT.

– Vi hade ett stormöte i går där vi pratade om att det här blir produktionskritiskt. Det är massa saker som skulle göras nu som inte görs, säger hon.

– Vi har jätteviktigt arbete framåt med programutveckling som står på vänt just för att det inte finns något chef på plats.

Under måndagen kallades hela samhällsredaktionen på SVT till krismöte. Där uttrycktes en oro för att omplaceringen av Mette Friberg var ett försök av SVT-chefen Ylva M Andersson att skaffa sig ett större publicistiskt inflytande över program som Uppdrag granskning.

– Vi som journalister som bara vill göra vårt jobb, vi ska inte behöva sitta på stormöten och ägna massa energi och kraft åt en konflikt mellan två chefer, säger Hanna Nyberg.

P4 Göteborg har sökt Ylva M Andersson som hänvisar till SVT:s HR direktör Heléne Sahlin som idag är på plats i Göteborg för att medla mellan parterna. Vi hoppas återkomma med en kommentar från henne.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista