Många ensamkommande flyktingbarn och unga mår psykisk dåligt.
1 av 4
Många ensamkommande flyktingbarn och unga mår psykisk dåligt. Foto: John Alexander Sahlin/TT
William kom till Sverige för 5 månader sedan, han trivs bra på boendet för ensamkommande barn och unga.
2 av 4
William kom till Sverige för 5 månader sedan, han trivs bra på boendet för ensamkommande barn och unga. Foto: Simon Rissvik/SR
William kom till Sverige för 5 månader sedan, han trivs bra på boendet för ensamkommande barn och unga.
3 av 4
William kom till Sverige för 5 månader sedan, han trivs bra på boendet för ensamkommande barn och unga. Foto: Simon Rissvik/SR
Marie Carlsson är verksamhetschef på BUP i Göteborg.
4 av 4
Marie Carlsson är verksamhetschef på BUP i Göteborg. Foto: Simon Rissvik/SR

Många ensamkommande barn och unga mår psykiskt dåligt

1:35 min

Många av Göteborgs ensamkommande flyktingbarn söker vård för psykisk ohälsa. Oro för framtiden, brist på sysselsättning och traumatiska minnen pekas ut som orsaker till ökningen.

- När jag kom till Sverige kände jag mig ensam. Det var svårt för mig, jag satt bara själv och tänkte.

Det säger 16-åriga William, en av drygt 1700 ensamkommande flyktingbarn och unga som anvisades till Göteborg stad under 2015. Han berättar att han trivs på boendet och att skolan går bra.

- Jag är bäst på matte, jag tycker om matte, säger han.

Det bor 28 barn och unga på boendet. Alla har kommit ensamma till Sverige och de flesta väntar på besked från migrationsverket om de ska få stanna och flera av dem mår dåligt. Sofia Palmquist är gruppchef på boendet:

- Många har svårt att sova, många har mardrömmar, ont i magen, huvudvärk och svårt att koncentrera sig, säger hon.

Ett ökat antal ensamkommande flyktingbarn och unga söker nu vård för psykisk ohälsa, något som Marie Carlsson, verksamhetschef på BUP i Göteborg märker av:

- Vi möter allt fler. Man har sömnproblem och ökad ångest. Man får "flashbacks"  och så klart ett visst mått av utagerande beteende, säger hon.

Och trycket på BUP är stort. Man klarar inte vårdgarantin som säger att ett första möte med den sökande ska ske inom 30 dagar och sen kan det dröja upp till 9 månader innan behandling påbörjas, samtidigt tror Marie Carlsson att ännu fler ensamkommande barn och unga kommer söka vård i framtiden:

- Det viktigaste först är att basen fungerar, det vill säga att du har någonstans att bo, tak över huvudet, mat bo bordet och att du får någonting att göra. Symptomen på hur man egentligen mår kommer längre fram när man har landat lite, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista