Kartläggningen är gjord i framför allt Nordstan.
Kartläggningen är gjord i framför allt Nordstan. Foto: Scanpix

Göteborgs stad har kartlagt de Nordafrikanska gatubarnen

1:15 min

Under två veckor i januari har Göteborgs stad tillsammans med polisen kartlagt nyanlända ungdomar som uppehåller sig i centrum. Detta efter att antalet ensamkommande Nordafrikanska ungdomar i Nordstan under kvällar och nätter har ökat.

Det är i Nordstan som fältgruppen city sedan september haft kontakt med upp till 100 nyanlända ungdomar varje kväll. I sin kartläggning av ungdomarna som rör sig här om nätterna har fältarbetare intervjuat 76 personer i åldrarna 13 till 22 år. Majoriteten kommer från Nordafrika, men en stor grupp är även från Afghanistan. En dryg tredjedel har permanent uppehållstillstånd i Sverige, flera har sökt asyl och några har har fått avslag.

Hälften av de intervjuade svarar att de har erfarenhet av att sova ute. Nio stycken uppger att de helt saknar bostad. Det är främst de Nordafrikanska ungdomarna som uppger att de är hemlösa och det är också de som oftast avviker från boenden som erbjudits.

En av ungdomarna har i intervjun svarat på varför han lämnat boendet : "Jag kommer ändå inte få några papper så det är ingen idé att stanna", säger han. En annan svarar "Jag kommer att bli dödad om jag återvänder till Marocko".

Hälften uppger att de mår dåligt psykiskt och av de nio som är hemlösa säger samtliga att de har problem med droger, kriminalitet och psykisk ohälsa.

Göteborgs stad håller i kväll klockan 17.30 en presskonferens med anledning av kartläggningen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista