Upp till nio månader kan det ta innan man som sökande erbjuds behandling hos BUP.
1 av 3
Upp till nio månader kan det ta innan man som sökande erbjuds behandling hos BUP. Foto: Jessica Gow/Scanpix.se
Marie Carlsson är verksamhetschef på BUP i Göteborg.
2 av 3
Marie Carlsson är verksamhetschef på BUP i Göteborg. Foto: Simon Rissvik/SR
William kom till Sverige för 5 månader sedan, han trivs bra på boendet för ensamkommande barn och unga.
3 av 3
William kom till Sverige för 5 månader sedan, han trivs bra på boendet för ensamkommande barn och unga. Foto: Simon Rissvik/SR

Upp till nio månaders väntetid hos BUP

"Förödande för en ung människa"
1:34 min

Köerna till Barn och ungdomspsykiatrin i Göteborg är längre än någonsin. En ökad psykisk ohälsa bland unga och många traumatiserade flyktingbarn ligger bakom det ökade trycket.

16- årige William kom till Sverige för 5 månader sen och även om han i dag mår bra så minns han hur ensam han kände sig i början:

- Det var svårt för mig, jag satt mycket själv och tänkte, säger han.

Köerna till BUP i Göteborg har länge varit långa. Antalet remisser till enheten har ökat stadigt dom senaste 4 åren men 2015 blev ett extra ordinärt år med 5172 remisser, en 30 procentig ökning från föregående år.

- Att barn och ungdomar nu får vänta upp till nio månader innan vi startar upp någonting är förödande för en ung människa, säger Marie Carlsson verksamhetschef på BUP.

Hon säger att ökning till största del beror på en ny samhällsutveckling:

- Vi har generellt volymökningar av sökande och det handlar inte bara om flyktingbarn, den psykiska ohälsan har ökat i samhället, säger hon.

Västra Götalandsregionen lägger nu extra resurser på BUP i Göteborg, men att snabbt hitta rätt kompetens är svårare, det säger moderaternas Johan Fält, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden:

- Det hjälper inte att skjuta till pengar om det inte finns människor som kan göra de här grejerna som behöver göras. Att utbilda människor och ta fram nya psykologer, psykiatriker och läkare tar väldigt lång tid, säger han.

På BUP rustar man nu inför ännu ett tufft år och antalet ensamkommande flyktingbarn och ungdomar som söker sig till verksamheten kommer att fortsätta öka tror Marie Carlsson:

- De här barnen och ungdomarna som lämnat sina hemländer med allt hemskt vad det innebär, det klarar ingen människa av utan att det kommer ut någonstans. Vi måste ha metoder för att handskas med det, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".