Pia Björking Petersson och Heike Erkers från Akademikerförbundet SSR. Foto: Markus Bergfors / Sveriges Radio
Pia Björking Petersson och Heike Erkers från Akademikerförbundet SSR. Foto: Markus Bergfors / Sveriges Radio Foto: Markus Bergfors / Sveriges Radio

Skolkuratorer överbelastade

Heike Erkers: "Ingen kurator ska ha fler än 300 elever"
4:44 min

Åtta av tio skolkuratorer känner sig ensamma med ett stort ansvar i arbetet. Det framgår av en ny undersökning från Akademikerförbundet SSR, som nu kräver satsningar på elevhälsan.

SSR:s ordförande, Heike Erkers, vill bland annat se att regeringen öronmärker pengar för skolkuratorer från de 200 miljoner som satsas på elevhälsan och att det sätts ett riktmärke på högst 300 elever per kurator.

- Vi kan inte ha en arbetssituation där skolkuratorer har flera skolor och långt flera barn än riktmärket. Det finns skräckexempel på 8-9 skolor och 1800 elever för en kurator. Det är fullständigt otänkbart, tycker Erkers.

Pia Björking Petersson, lokalordförande för SSR i Göteborgs stad, säger att det är ungefär samma problem för skolkuratorer i Göteborg som i resten av landet.

- Det som våra medlemmar blir bekymrade över är när de har väldigt många olika uppdrag och att de upplever att saker läggs på dem lite hur som helst, säger Björking Petersson.

Heike Erkers, berättar att överbelastningen bland annat har påverkats av situationen med nyanlända men att det bara är en liten del av ett problem som pågått länge.

- Det är klart att det påverkar volymmässigt och många av de barnen har specialbehov på grund av upplevda trauman men vi får inte glömma att väldigt många av de barn som kommer också är jätteduktiga elever som har goda förutsättningar med rätt stöd. Vi på SSR vill poängtera att det inte är en flyktingfråga utan något som pågått under en längre tid, säger Erkers.


Markus Bergfors
markus.bergfors@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".