En hand som tar smycken från en låda.
Det är viktigt att inte låta stöldbegärliga föremål ligga framme om man vill undvika inbrott. Foto: Anders Wiklund/TT

Bostadsinbrotten ökar kraftigt i Göteborg

1:32 min

Inbrotten i områden som Örgryte, Norra Angered, Bergsjön och Utby har varit så många att polisen nu valt att gå ut med en varning till allmänheten.

-– Siffrorna brukar gå ner efter de mörka månaderna och efter nyårshelgen men nu har det stuckit iväg igen, säger Daniel Hjerpe, polis och samordnare för trygghetsarbetet i Östra Göteborg.

Den stora ökningen har främst skett i Norra Angered, Bergsjön, Utby och Örgryte. Alla dessa stadsdelar ingår i polisområde nordost som alltså är de som varnar allmänheten. En person greps under ett pågående inbrott den första februari men bostadsinbrotten verkar ha fortsatt även efter detta.

Johan Anderland är också polis och jobbar huvudsakligen med grannsamverkan i de tidigare nämnda delarna av stan. Han menar att det är viktigt att hålla ögonen öppna och prata med sina grannar om något verkar misstänkt. Dessutom har han några konkreta tips att dela med sig av.

-– Man ska helst inte ha insynsskyddade tomter. Man får tänka på att det är skönt att sitta ifred från grannarna men att tjuvarna också tycker att det är skönt att jobba i fred, säger han och fortsätter:

-– Sen tycker jag det är väldigt viktigt att inte ha några stöldbegärliga föremål synliga för ofta tittar tjuvarna in.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista