Många av ungdomarna uppehåller sig i Nordstan under kvällar och nätter.
1 av 2
Många av ungdomarna uppehåller sig i Nordstan under kvällar och nätter. Foto: Scanpix
Erik Nord är polischef i Storgöteborg. Foto: Frida Winter/ TT
2 av 2
Erik Nord är polischef i Storgöteborg. Foto: Frida Winter/ TT Foto: Frida Winter/TT

Ett liv i kriminalitet och osäkerhet för de nordafrikanska gatubarnen

"Det är ett trasigt liv"
1:44 min

Göteborgs stad och polisen har kartlagt gruppen av nordafrikanska gatubarn som uppehåller sig i citymiljöer.

Detta efter att man under hösten 2015 uppmärksammat flera brott kopplade till den här gruppen ungdomar.

- De har en dålig struktur på sina liv. Många är drogberoende, gänget är deras familj. Blir de placerade på HVB-hem så rymmer de tillbaka till gänget och där bedrivs en hel del kriminalitet, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

Det var i höstas som polisen och stadens fältarbetare märkte av en ökning av brott och ordningsstörningar i Göteborgs citymiljöer. Ett större antal nyanlända ungdomar gick att koppla till en rad brott som snatteri, ryckta plånböcker, stulna mobiler och personrån.

- Drömmen är att Europa ska bli det förlovade landet men vad som egentligen bjuds är ett trasigt liv för dem. De är resande men inte på väg någonstans, säger Erik Nord.

I kartläggningen har social resursförvaltning intervjuat nyanlända ungdomar som under kvällar och nätter uppehåller sig i centrala Göteborg.

Ett 40-tal berättar att de sover utomhus ibland. Det är i den här gruppen som de nordafrikanska ungdomarna återfinns, unga killar som inte vill ha kontakt med myndigheter och rymmer från sina boenden. Michael Ivarson är direktör på förvaltningen:

- En del av de här ungdomarna är säkra på att de inte kommer få uppehållstillstånd, därför håller de sig undan helt enkelt, säger Michael Ivarson.

Majoriteten av ungdomarna är anvisade till Göteborgs kranskommuner men söker sig tillbaka till stan och gemenskapen. Michael Ivarson menar att samarbetet mellan kommunerna måste bli bättre:

- Det är en nationell fråga, den hänger ihop med hela flyktingsituationen, säger han.

Han menar också den här gruppen inte är representativ för de drygt  1 600 ensamkommande flyktingbarn och unga som anvisades till Göteborg i fjol:

- Vi måste nyansera detta, annars gör vi oss själva en orätt i vårt arbete med att skapa en integrerad stad, en jämlik stad, säger Michael Ivarson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".