Nina Skoglund från Arbetsförmedlingen.
Nina Skoglund är branschsamordnare för servicebranschen hos Arbetsförmedlingen Foto: Jacob Snöbohm/SR

Nya utmaningar för Arbetsförmedlingen

3:15 min

Ungdomsarbetslösheten är den lägsta sedan 2009. Men fortfarande är det många som går utan jobb.

På torsdagen anordnades en jobbmässa på Arbetsförmedlingens kontor vid Järntorget. Detta för att få arbetssökande att komma i direkt kontakt med rekryterande företag. Fokus låg på sommarjobb för ungdomar inom serviceyrken.

Nina Skoglund är branschsamordnare för servicebranschen på Arbetsförmedlingen, och hon säger att hon märkt av en minskad ungdomsarbetslöshet.

- Sedan har vi inte generellt sett alla ungdomar inskrivna hos Arbetsförmedlingen, säger hon.

Ungdomsarbetslösheten är nu på den lägsta nivån sedan 2009, om man får tro Arbetsförmedlingens statistik. I slutet av januari var det 386 000 personer som var inskrivna som arbetslösa. Men det är inte alla som skriver in sig hos Arbetsförmedlingen och på den här jobbmässan handlade det främst om säsongsjobb och inte året-runt-anställningar.

Hur mycket hjälper det? Behöver man inte jobb året runt?

- Jo, det gör man. Den här branschen är väldigt uppdelad på säsonger. Den är uppdelad på timanställningar, behovsanställningar och så vidare, vilket gör att det är en ingång. Sedan är det många som får stanna kvar till hösten. Men vissa vill inte vara kvar. Ungdomar rör mycket på sig. Man börjar plugga och så vidare.

Hur gör ni för att nå de samhällsgrupper som står längre ifrån arbetsmarknaden?

- Vi har flera olika inriktningar. Vi har kontor som jobbar med de som är sjukskrivna. Vi har kontor som ska jobba med de som ska etableras i Sverige.

Ställer flyktingsituationen några nya krav på Arbetsförmedlingen?

- Ja. Det har redan börjat komma flera nya insatser. Det finns en som handlar om att vi går ut till arbetsgivare och frågar om de till exempel har möjlighet att ge personer språkpraktik. Där är flera stora företag redan med, och även några små.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista