Felicia Fortes
Felicia grundade Bagaregården välkomnar.

Engagerade i flyktingboenden mobiliseras på nätet

1:42 min

Kommunens informationsmöten om dom planerade flyktingboendena under veckan har fylls till bristningsgränsen och på nätet mobiliserar både de som är för och de som är emot.

Debatten kring flyktingboendena har polariserats. Kommunen har haft flera fullsatta informationsmöten under veckan och debattklimatet har stundtal varit hätsk. 

Efter kommunens förslag om tolv temporära flyktingboenden runt om i Göteborg så har flera grupper på Facebook dykt upp.

En del är bestämt emot att det byggs moduler som ska rymma de 3000 flyktingar med uppehållstillstånd i Göteborg, medan andra är för. En av de som bestämde sig för att gå till handling var Felicia Fortes, boende i Bagaregården.

- Jag satt och åt frukost och bestämde mig för att jag ville göra något.

Men tonläget i Bagaregården gruppen är vad hon förväntade sig.

- Jag trodde att jag var ensam när jag hörde de här hårda tongångarna. Det fanns inte utrymme att prata om vad gör vi för att välkomna dom på ett så bra sätt som möjligt.

Så här fem dagar senare så har gruppen Bagaregården välkomnar närmare 530 medlemmar.

Sedan den första informationen om förslaget har alltså grupper dykt upp runt om i Östra och Västra Göteborg. Det som är unikt med dessa grupper är att grannar går samman för att agera för eller mot de föreslagna byggnaderna. Man delar ut flygblad, uppmuntrar att skriva till politiker och besöker informationsmöten som Stadsdelsnämnderna håller.

Även om samtliga offentliga grupper tar avstånd från rasistiska uttryck så har debatten ibland varit hård. I gruppen ’Vanliga grannar som är oroliga över de 12 nya asylboendena i Göteborg’ liknar en man Göteborg med Malmö och skriver ironiskt i en kommentar:

"Göteborgspolitikerna vill uppenbarligen att Göteborg helt skall malmö-iseras. Här skall vi kaotisera så snabbt som det bara går. Våldtäkter och skjutningar vill politikerna nu skall finnas i alla stadsdelar."

Jörgen Fogelklou, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Göteborg, startade gruppen lite mer än vecka sen.

- Det var folk som hörde av sig till mig och bad mig starta en grupp. Sen har det kommit 3000 oroliga grannar som har manat på det här.

Hur har engagemanget varit i gruppen?

- Det har varit högt och lågt. Man är orolig för de flyktingboendena och vill ha information eller ge information.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista