Så här kan det snart se ut över Göta Älv. Foto: Göteborg stad
Så här kan det snart se ut över Göta Älv. Foto: Göteborg stad

Nytt beslut om linbanan över älven

Arbetet med en linbana i över älven tog under torsdagen ett kliv framåt. Då beslutade Trafiknämnden att arbetet med den ska fortsätta.


Trafikkontoret i Göteborg ska nu påbörja en detaljerad planering och förprojektering av den föreslagna linbanan. Det beslutade Trafiknämnden. Linbana över älven kommer nu också att skickas på remiss.

Enligt nuvarande plan beräknas tornen bli cirka 70 meter höga och gondolerna ska gå ungefär 50 meter upp i luften. Antalet resande per timme kommer att kunna vara ungefär lika många som för en spårvagnslinje, drygt 2 000 resenärer per riktning och timme.

Linbanan skulle vara ett komplement till den befintliga kollektivtrafiken och användas för att korsa och överbrygga barriärer, som Göta älv och motorleder.

– Linbanan ger möjligheter att skapa tvärlänkar och kopplingar mellan stadsdelar som tidigare har varit svåra att få till. Därför ligger detta beslut väl i linje med stadens mål om att bygga samman staden över älven, säger Emma Josefson som är trafikplanerare på trafikkontoret i Göteborg i ett pressmeddelande.

Blir det linbana i Göteborg är det det första nya kollektivtrafikslaget i Sverige sedan Stockholm införde tunnelbana på 1930-talet.

Projektet är en del av stadens satsning inför 400-årsjubileet år 2021 och kommunfullmäktige väntas fatta beslut om linbanan i sommar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".