Ann-Sofie Hermansson, Lara Levin, Truike Thien,  Hampus Magnusson
1 av 3
Ann-Sofie Hermansson, Lara Levin, Truike Thien, Hampus Magnusson pratar om förslaget med tillfälliga flyktingboenden. Foto: Madeleine Blidberg/SR
Möte i Billdals kyrka.
2 av 3
Det var ett välbesökt möte i Billdals kyrka. Foto: Ida Mikko
Karta över temporära boenden för flyktingar. Foto: Göteborgs stad
3 av 3
Platser där det planeras för byggande av temporära bostäder. Foto: Göteborg stad

Ann-Sofie Hermansson: Jag förstår oron

Ann-Sofie Hermansson: Ha is i magen
3:06 min

Planerna på tillfälliga flyktingboenden på tolv olika platser i Göteborg har väckt massiva reaktioner.  Ann-Sofie Hermansson (S) och Hampus Magnusson (M) har förståelse för kritiken.


Under en timme fick Ann-Sofie Hermansson (S) och Hampus Magnusson (M) diskutera förslagen om tillfälliga flyktingboenden på tolv olika platser runt om i Göteborg. Lara Levin och Truike Thien var två göteborgare som också deltog eftersom dom tycker att det här är en viktig fråga.

– Jag respekterar och förstår att många är oroliga.  Det är naturligt när det kommer nya förslag.  Men ha is i magen, det är fortfarande ett tjänstemannaförslag. Det kommer hända mycket innan det når dom politiska besluten. Det kan vara så att en del av platserna av tjänstemän bedöms som inte lämpliga. sa Ann-Sofie Hermansson, gruppledare i kommunstyrelsen för (S) och hon fortsätter:

– Men det finns oro även på andra ställen i stan. Folk i Biskopsgården, Hjällbo och Hammarkullen är oroliga för att staden är så segregerad. Dom är oroliga för sina barns språkutveckling. Även deras röster måste få komma till tals. Där finns det positiva tongångar till att låta oss pröva en annan lösning. Låt oss försöka bygga det jämlika Göteborg. Det krävs mycket mer men det är ett försök i rätt riktning, säger Ann-Sofie Hermansson. 

Hampus Magnusson (M) var också med i direktsändningen om dom tillfälliga flyktingboendena.  Han sitter i fastighetsnämnden och har gett tjänstemännen uppdraget att ta fram dom här förslagen. Han  förstår också oron: 

– Det har inte varit helt lugnt på alla boenden. Men det är viktigt att vi är med och bestämmer utformningen av bostäderna. Det handlar om att inte sätta för stora grupper med ensamkommande män på samma ställe. Och att man har en nära dialog med polisen så vi kan garantera att det blir tryggt. Det kan också vara HVB hem och hem för barnfamiljer. Det handlar om att man sätter ihop det på ett klokt sätt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".