Ansvarsfördelningen inom ungdomspsykiatrin brister.
1 av 3
Ansvarsfördelningen inom ungdomspsykiatrin brister. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT
Marie Carlsson är verksamhetschef på BUP i Göteborg.
2 av 3
Marie Carlsson är verksamhetschef på BUP i Göteborg. Foto: Simon Rissvik/SR
William kom till Sverige för 5 månader sedan, han trivs bra på boendet för ensamkommande barn och unga.
3 av 3
William kom till Sverige för 5 månader sedan, han trivs bra på boendet för ensamkommande barn och unga. Foto: Simon Rissvik/SR

Otydligt vem som har ansvaret i ungdomspsykiatrin

"Vi bollas runt"
1:26 min

Trycket på BUP i Göteborg är högt och väntetiderna rekordlånga. Samtidigt upplever många att det är oklart var man ska söka sig om man mår psykiskt dåligt.

Sofia Palmquist jobbar på ett boende för ensamkommande flyktingbarn och unga, där flera är i behov av psykisk vård, men det har visat sig svårt att få rätt hjälp:

- Vi ringer till BUP och de säger att vi behöver remiss från vårdcentralen så vi ringer dit, men de säger att de inte har kompetens nog att ta hand om det här. Istället säger de att vi ska ringa till ungdomsmottagningen som säger samma sak. Vi bollas runt lite kan jag uppleva, säger hon.

Under 2015 upplevde man en 30 procentig ökning av remisser till BUP. Det är en ökad psykisk ohälsa i samhället och många nyanlända barn och unga i behov av psykisk vård, som ligger bakom ökning menar Marie Carlsson, verksamhetschef på BUP. Men vart man som sökande ska vända sig, och vem som har ansvaret är otydligt:

- Det ska finnas en nivå som ligger under BUP där man ska ha studsat först, säger hon.

Hon säger att primärvården måste ta ett större ansvar för dem som inte är i akut behov av psykisk vård:

- Det är ju vårdcentralerna. Det här har vi jobbat med i flera år men vårdcentralerna har inte skaffat den kompetensen hos sina anställda, säger hon.

På boendet för ensamkommande flyktingbarn och unga känner Sofia Palmquist en frustration över oklarheterna som kan vara svåra att förklara för den som mår dåligt:

- För en 15-åring så blir det här inte greppbart skulle jag tro, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".