Ylva M Andersson
Ylva M Andersson Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

SVT i Göteborg får tillfällig chef

1:17 min

Robert Olsson går in som tillfällig chef för SVT i Göteborg. Detta på grund av en kris mellan SVT-chefen Ylva M Andersson och samhällschefen Mette Friberg.

Ylva M Andersson, SVT:s högsta chef i Göteborg, och Mette Friberg, chef för SVT:s samhällsredaktion, kommer att "tilldelas andra arbetsuppgifter" i sex månader.

Beslutet är en konsekvens av den konflikt som, enligt branschtidningen Journalisten, har pågått sedan Mette Friberg fråntogs ansvaret som programchef för "Uppdrag granskning". Flera av de tongivande journalisterna på redaktionen har kraftfullt protesterat mot chefsförändringen.

Under tiden får programdirektör Robert Olsson ansvaret för allmän-tv i Göteborg. Han blir även personal- och verksamhetsansvarig för samhällsredaktionen. Ragnhild Vestman Fjällhed, redaktionell grupp- och utvecklingschef, föreslås gå in som biträdande allmän-tv chef i Göteborg.

"Mitt uppdrag är att se till verksamhetens bästa och den nuvarande situationen är inte hållbar. Därför har jag bett Robert och Ragnhild att driva verksamheten under ett halvår", säger Maria Groop Russel, divisionschef för allmän-tv på SVT, i ett pressmeddelande.

Andreas Bedinger, tf divisionschef på SVT bad under fredagen programchefen Robert Olsson att gå in och ta över Ylva M Anderssons jobb under ett halvår. 

–   Nu måste vi ha fokus på verksamheten i huset och så får vi parallellt stötta och försöka hanteringen som uppstått på så bra sätt som möjligt.

– Men vi hoppas de kan komma tillbaka.

Hanna Nyberg, Svenska Journalistförbundet, säger till P4 Göteborg att konflikten har stört arbetet. 

– Jag märker att ledningen har fokus just nu på att vi ska kunna göra tv-program i det här huset och det tycker jag är bra. Folk har varit upprörda och tvingats lägga massa energi på en konflikt som inte handlar om vårt arbete. Vi har inte heller tillräckligt med information för att kunna ta ställning i konflikten, säger hon. 

Uppdrag Gransknings Janne Josefsson var inte nöjd med ledningens förslag.

– Jag har aldrig varit med om något liknande och SVT offrar en chef (Mette Friberg) som jag vill ha kvar, sa Janne Josefsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista