Leif Wivatt. Foto: Charlotte Peterzéns/Sveriges Radio
Leif Wivatt. Foto: Charlotte Peterzéns/Sveriges Radio

Fem nya låtar på Wivatts Spotify-lista

En ny giv med handplockade nyutgivna pärlor i musikutbudet. Denna gång med idel låtar som bottnar i företrädesvis amerikansk rotmusik.

Här är länken till Spotify-låtarna

Listan finns i sin helhet på Spotify. och här nedan kan du läsa om listans nytillskott. Resten av listan hittar du längre ned i artikeln.

Blitzen Trapper - All Across This Land

Detta är en rockgrupp från den livliga amerikanska musikstaden Portland, Oregon. De bildades år 2000 av fem killar med låtskrivaren, gitarristen och sångaren Eric Earley i spetsen. De var mer ett alternativrockband från start men har utvecklat en egen stil inom det som vi lite löst kan kalla americana. Neil Young är en stor förebild för Earley och bandet liksom man kan spåra influenser från The Band. På nya albumet, deras åttonde, har de ett rockigare sound än förr. Blitzen Trapper har inte spelat i Europa på sex år men gör nu en kortare Sverigeturné i samband med nya albumet där du hör titellåten.

Lindi Ortega - Ashes

Denna kanadensiska singer/songwriter och gitarrist är nu vid 35 års ålder på väg att få en större publik. Hon kommer från Toronto men flyttade till Nashville för drygt tre år sedan. Lindi Ortega har beskrivits som en blandning av Dolly Parton, Johnny Cash och Emmylou Harris, men är mer av en alternativcountry-artist än dessa. I sitt forna hemland Kanada har hon erhållit flera Juno-priser genom åren, motsvarigheten till amerikanska Grammy, bland annat Bästa kvinnliga artist och Årets album för förra skivan Tin Star 2014. Vi har kunnat se henne vid tre olika turnéér i Sverige sedan 2013, senast nu under en februarivecka där hon t.ex. på Pustervik framförde de flesta låtarna från sitt fjärde album Faded Gloryville. Ett helgjutet album innehållande några covers men framförallt med starka egna låtar som det här singelspåret.

Ryley Walker - Primrose Green

Denne 25-årige gitarrist och singer/songwriter har sin bas i Chicago men är ursprungligen från en småstad i mellanvästernstaten Illinois. Han har blivit ett mer och mer respekterat namn inom americana. Ryley Walker har mer än de flesta av sina samtida unga sina rötter hos det sena 60-talets och tidiga 70-talets folkmusik. Artister som Bert Jansch, Fred Neil, Tim Buckley och John Martyn. Men han har också helt klart Van Morrison som förebild, den lite fria folkrocken med lite blues-och jazztouch. Hans medmusiker här på nya albumet är basisten Anton Hatwitch och trumslagaren Frank Rosaly. På senare tid har han också samarbetat live med den brittiske åldermannen och legendariske basisten Danny Thompson. Här är titellåten ur hans nya album och Ryley är nu aktuell med en soloturné på små klubbar i Sverige under februari.

Buddy Miller & Richard Thompson - Wedding Bells

Denne fine amerikanske gitarrist , sångare och producent har funnits med i country-och rootsmusikbranschen sedan slutet av 1970-talet. 63-årige Buddy Miller har sedan länge sin bas i Nashville och har meriter som producent och gitarrist för bland andra Emmylou Harris, Alison Krauss och Steve Earle. På sitt nya album Cayamon: Sessions At Sea, med inspelningar gjorda under en kryssningsturné, har han fått ihop diverse prominenta gäster på vart och ett av spåren. Här finns namn som Lucinda Williams, Kris Kristofferson, Shawn Colvin och Doug Seegers samt den fantastiske brittiske gitarristen och sångaren Richard Thompson. En legend sedan tiden med Fairport Convention i slutet av 1960-talet och som oförtrutet gett ut bra skivor sedan dess. Här gör han en grym version ihop med Buddy av en gammal tårdrypande countryklassiker, en tolkning som vi får lägga till bland de bättre av en låt mest känd i en inspelning av giganten Hank Williams. Det fina fiolspelet görs av Fats Kaplan och på steel guitar är det Larry Campbell.

The Lumineers - Ophelia

Detta amerikanska folkrock-band är baserat i Denver, Colorado. och leds av de två originalmedlemmarna och låtskrivarna Wesley Schultz (sång, gitarr) och Jeremiah Fraites (trummor). De albumdebuterade med ett självbetitlat album 2012 där singeln Ho-Hey blev en hit över hela världen. Först nu är The Lumineers på gång med sitt uppföljaralbum betitlat Cleopatra. Utgivning i april där det lovas ett något tyngre rocksound än på debuten. Hittills är en Sverigespelning bokad för dem och det är i maj på Berns i Stockholm.


 


)

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista