Möte i Billdals kyrka.
Det var ett välbesökt möte i Billdals kyrka. Foto: Ida Mikko

8 000 grannar engagerar sig i frågan om flyktingboende

3:40 min

Efter kommunens förslag om tolv temporära flyktingboenden runt om i Göteborg så har nära tio grupper på sociala medier skapats. Det handlar om om mer än 8 000 göteborgare.

Vissa grupper är för byggandet av bostäderna som ska rymma 3 000 flyktingar med uppehållstillstånd i Göteborg redan till sommaren. Andra grupper ställer sig klart emot. Billdals kyrka var fullsatt och grannarna Amanda och Fredrik från Skintebo har promenerat tillsammans informationsmötet.

- Vi har fått lappar i brevlådan. Det har blivit så mycket om det här att jag vill skapa mig en egen uppfattning, säger Amanda.

Fredrik är också ute efter att skaffa sig mer information innan han tar ställning.

- Sen kanske ställena inte är de bästa. Men att det kommer byggas någonstans i Billdal tror jag är oundvikligt.

Flygbladen har kommit från oroade grannar men även Sverigedemokraterna. Runt om i Fiskebäck, Askim och Örgryte-Härlanda har grupper på Facebook startats för att organisera sig kring förslaget. Ånäsfältet i östra Göteborg har till och med fått en egen hemsida.

Jörgen Fogelklou, distriktsordförande för SD i Göteborg, startade gruppen 'Vanliga grannar som är oroliga över de 12 nya asylboendena' som nu har närmare 3 000 medlemmar.

- Det var folk som hörde av sig till mig och bad mig starta en grupp.

Du skriver att den är opolitisk. Hur kan man säga att den inte är det?

- Nej, det är bara det att det inte är en grupp för SD, utan för grannar som är oroliga för de här 12 flyktingboendena.  

I gruppen publiceras artikel på artikel om hur bostadspriser kommer sänkas och brottsligheten öka. Men man uppmuntrar också till handling, att skriva till politiker och medlemmarna i gruppen uppmanas att besöka de olika mötena runt om i staden, oavsett om man bor där eller inte. Vilket man har märkt av att det är samma personer som låter högst på varje möte. Men det är inte bara grannar som är oroliga som nu organiserar sig på Facebook. Felicia Fortes har bott i Bagaregården i 12 år.

- Jag satt och åt frukost och bestämde mig för att jag ville göra något.

Så här fem dagar senare så har gruppen Bagaregården välkomnar mer än 500 medlemmar. Man har startat en gemensam digital namninsamling för de som är för de tillfälliga flyktingboendena i Örgryte-Härlanda. Och personligen ser Felicia inga problem med bygget där.

- Jag är för ett bygge där. Jag har inga sentimentala känslor gentemot Ånäsfältet. Det är ett ställe som jag undviker att passerar när det är mörkt ute, och folk berättar att det säljs droger där. Visst har jag åkt pulka där, men det kan man också göra på andra platser. Så har vi en möjlighet att bredda Bagaregården och hjälpa de som har det tufft så är det bra, säger Felicia Fortes. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista