Håkan Carlander står framför en stor motorbåt.
Håkan Carlander ser ljust på det kommande försäljningsåret. Foto: Victor Pandurescu/Sveriges Radio

Höga förväntningar i båtbranschen inför sommaren

1:32 min

För första gången sedan finanskrisen går det bra i båtbranschen. Förra året ökade branschen sin omsättning med omkring 10 procent och i år väntas en minst lika stor ökning.

– Marknaden har stått och trampat på en ganska låg nivå sedan finanskrisen 2008. Nu känner vi att det här kanske är första året då det verkligen vänder uppåt igen, säger Mats Eriksson som är VD på Sweboat, båtbranschens riksförbund.

Att det går bra i branschen märks på årets båtmässa. Det bokstavligen vimlar av spekulanter på mässan och många av dem hamnar hos Håkan Carlander. Han är äger tillsammans med sin syster Carlanders båtvarv som både tillverkar, säljer och vinterförvarar motorbåtar. Just små och medelstora motorbåtar är den kategori som starkast driver den positiva trenden. Håkan Carlander proriterar det högt att vara med på mässan i Göteborg.

– Det är mycket viktigt. Dels för att sälja och marknadsföra nya båtar, dels för att marknadsföra vår varvsverksamhet, säger han.

Att branschen är i stark återhämning har de märkt av på varvet i Munkedal. I år bygger de ny båthall för att möta efterfrågan av förvaringsplatser åt sina kunder. Men även försäljningen följer trenden och går bra i år.

– Det har startat väldigt bra och utifrån vad vi kan se kommer det att fortsätta på detta viset. Alla förutsättningar finns i Sverige just nu så det känns väldigt bra.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista