Skylt Migrationsverket. Foto: Maja Suslin/Scanpix.
Migrationsverkets åldersbedömningar är inte helt tillförlitliga. Foto: Maja Suslin/Scanpix.

Åldersbedömningar trots otillförlitliga metoder

1:18 min

Den unge man med okänd ålder som misstänks för mordet på en anställd på ett HVB-hem i Mölndal har bedömts vara myndig enligt migrationsverket trots att det saknas helt tillförlitliga metoder för åldersbedömning.

Det var bland annat genom intervjuer som migrationsverket bedömde den misstänktes ålder eftersom få läkare idag genomför de kritiserade medicinska metoderna för åldersbedömning.

Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket, menar att de måste bedöma även om inga helt tillförlitliga metoder finns.

- Det finns inga hundra procent säkra bevismedel. Hur man än gör så måste man i slutändan väga samman all bevisning i ärendet och komma fram till en slutsats, säger Beijer.

Domstolen är inte bunden av migrationsverkets bedömning men Linda Wiking, åklagare för fallet på HVB i Mölndal, säger att migrationsverkets åldersbedömning ändå har betydelse för utredningen men att de själva kommer att fortsätta sin egen undersökning av den misstänktes ålder och situation.

Anders Hjern på barnläkarföreningen säger att psykosociala metoder har vissa fördelar gentemot medicinska metoder när det gäller att bedöma en persons mognad inför rättsliga frågor men att det ändå är utmanande när personen talar ett annat språk och har en annan kultur än de som bedömer.

- Det finns vissa problem som inte har en enkel lösning. Det här med ålder hos personer som inte har dokument som kan bevisa när de är födda är ett sånt problem som inte har någon bra lösning. Det finns bara dåliga lösningar konstaterar Hjern.

Socialstyrelsen håller för tillfället på med en rapport om de olika metoderna för att bedöma åldern och parallellt med det bereder regeringen förslaget om att införa fler åldersbedömningar.


Markus Bergfors
markus.bergfors@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista