Sven Höper, direktör för välfärd och utbildning och samordnare av insatser om temporära boenden för flyktingar. Foto Erica Hedin
Sven Höper, direktör för välfärd och utbildning och samordnare av insatser om temporära boenden för flyktingar. Foto Erica Hedin Foto: Erica Hedin

Politiskt bråk om var flyktingbostäderna ska ligga

1:49 min

Det har blossat upp en strid mellan de partier som är överens om att det behövs temporära bostäder för flyktingar i Göteborg.

Alliansen anklagar nu politiker i det röd-gröna styret för att ha haft egna hemliga möten med tjänstemännen, där förslagen om var boendena ska ligga har förankrats. Det här sker samtidigt som Sverigedemokraterna mobiliserar kraftfullt mot alla byggen av bostäder för flyktingar med flygbladsutdelning runtom i stan.
Under söndagen var Göran Ljungholm en av dem som delade ut flygblad i Härlanda, han vill inte ha några bostäder för flyktingar någonstans i Göteborg.

– Jag ser bara problem, problem, säger han.

Vart ska de bo någonstans då?

– Det vet jag inte.

Det var i en debattartikel nyligen som Alliansen anklagade det röd-gröna stryret för att ha haft hemliga möten med tjänstemännen som ansvarar för att ta fram boenden, fastän man utåt sagt att förslagen inte alls beretts politiskt.

– Man har suttit ner - ordförande från fastighetsnämnden, byggnadsnämnden, social resursnämnd och AB Framtiden - och gått i genom, samordnat och förankrat hur man ska hitta de här platserna, säger David Lega, kristdemokrat.

Kommunens högste tjänsteman inom det sociala området, Sven Höper, ser inget konstigt i handläggningen hittills.

– Det är väldigt naturligt att en ordförande i en nämnd har en tät dialog med sin direktör. Det är ett rimligt arbetssätt, säger han.

Och Jahja Zeqiraj, socialdemokrat och ordförande i fastighetsnämnden tycker oppostionen agerar ryggradslöst.

– Man lägger ut de här dimridåerna. Det är bättre att säga som det är, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista