Bild på Munkebäcksgymnasiet och rektorn på Munkebäcksgymnasiet Bengt Broberg.
Munkebäcksgymnasiet har börjat med låsta dörrar. Foto: Wikipedia commons/Göteborgs stad

Allt fler skolor vill låsa dörrarna

1:45 min

Allt fler skolor i Göteborg vill låsa dörrarna för att hålla obehöriga borta. Det är slutsatsen efter att Göteborgs stad har kartlagt säkerheten på kommunens gymnasieskolor.

Munkebäcksgymnasiet är inne på sin andra termin med låsta entrédörrar.

Skolans rektor Bengt Broberg visar hur det fungerar.

– Man tar fram sin tagg, säger han och tar fram en liten platsbricka som hänger i nyckelknippan. 

– Sedan trycker man sin personliga kod och då kan man gå in.

Varför vill ni ha ett sånt här system?

–Vi är mitt i stan och det är en öppen skola för de elever som går här. Men det är deras arbetsmiljkö och den ska vara trygg.

Förra året inträffade en rad incidenter på gymnasieskolor i Göteborg efter att obehöriga tagit sig in. På en skola i centrum misshandlades två elever av personer som inte gick på skolan och på en annan tog sig unga män in för att ropa religiösa budskap i klassrum och korridorer.

Och allt fler skolor har börjat fundera över säkerheten, enligt Benny Lindgren som är säkerhetsansvarig för Göteborgs gymnasieskolor.

– Intrångsproblematiken har blivit mer påtaglig, säger han.

Tillsammans med en arbetsgrupp har Benny Lindgren kartlagt säkerheten i Göteborgs gymnasier. I oktober förra året aktualiserades frågan än mer efter skolattacken i Trollhättan där tre personer miste livet. Benny Lindgren är dock noga med att påpeka att attacken i Trollhättan inte ligger till grund för Göteborgs kartläggning.

När staden har frågat ansvariga för skolorna efterlyser många utbildning i hur man ska hantera värsta scenarier. Många vill också starta kameraövervakning på skolan och se över larmsystemen.

Men den tydligaste trenden är att allt fler skolor vill göra som Munkebäcksgymnasiet. Låsa dörrarna och införa inpasseringssystem för att hålla obehöriga borta.

– I det stora hela är vi väldigt bra. Vi är extremt bra när det gäller systematiskt brandskyddsarbete och även arbetsmiljöarbete. Men vi ska bli lika bra när det gäller det övriga säkerhetsarbetet.

Kan vi förvänta oss att fler skolor kommer vara låsta i framtiden i Göteborg?

– Det är jag väldigt övertygad om, säger Benny Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista