Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bästa tipsen om köttfärssås

Publicerat måndag 15 februari 2016 kl 10.28
"Glöm inte umami-smaken"
3:47 min
Matspanaren Ina Lundström tipsar om köttfärssås.
Matspanaren Ina Lundström tipsar om köttfärssås. Foto: Claudio Bresciani / TT/Lovisa Fischerström/SR

Ina Lundström tipsar om en riktig sportlovsrätt - köttfärssås. – Barn brukar gilla den och den är lätt att variera, säger hon. 

Ina Lundström bjuder inte på recept men däremot en hel del tips. 

– Gör den gärna länge i ugnen. På låg värme, gärna fem timmar eller över natten på 120 grader. Då får du den långkokta, mustiga smaken, berättar hon. 

 Sedan kan du göra snabbmat som pizza och burritos väldigt enkelt. Man kan gott och väl variera sig under en hel vecka, säger hon. 

I själva såsen tycker hon att man ska ha mycket lök, selleri  och morötter. Man kan variera sig med mjölk i.

Själva köttet kan ersättas med svamp, men glöm inte umami smaken. Den kan man få genom fisksås, soja eller misopasta (jästa sojabönor).


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".