Längdskidåkare
Få kommuner informerar om sportlovsaktiviteter för personer med funktionsnedsättning. Foto: Tore Meek/TT

För lite information om aktiviteter för funktionsnedsatta

1:36 min

Få kommuner har information om sportlovsaktiviteter som är anpassade för personer med funktionsnedsättning.

Inför sportlovet är det många kommuner som på sina hemsidor har gått ut med information om de olika sportlovsaktiviteter som erbjuds i kommunen. Men väldigt få kommuner har information om aktiviteter som är anpassade för personer med funktionsnedsättning.

Jonathan Arenius är kommunikationsansvarig på Humana assistans som utfört undersökningen, och han är kritisk.

- Det är otroligt tråkigt. Inte minst med tanke på att det är en grupp som redan från början är ganska utsatt. Man har svårare att komma ut och har också ett högre ohälsotal. Då känns det ganska självklart att man skulle se till att de har lättare att komma ut, säger han.

I Västra Götaland är det endast sex av 49 kommuner som har information om särskilda aktiviteter för personer med funktionsnedsättning. En av de kommuner som saknar sådan information är Partilles kommun. Kristina Svensson är förvaltningschef på Kultur och fritidsförvaltningen, och hon menar att det beror på att alla aktiviteter som omnämns på hemsidan är anpassade för alla personer, oavsett vilka behov man har.

- Men vi strävar ju inte efter att sätta dem med funktionsnedsättning på speciella aktiviteter om det inte absolut behövs, utan att de är med i den ordinarie verksamheten, säger hon.

En annan kommun som saknar information om sportlovsaktiviteter för personer med funktionsnedsättning är Mölndal. Annika Stedner är förvaltningschef för Kultur och fritidsförvaltningen i Mölndals stad och hon menar att tillgängligheten är bra i till exempel idrottshallar och andra lokaler och därför informerar man inte om särskilda aktiviteter för funktionsnedsatta, eftersom de ska ha samma tillgång som andra till alla aktiviteter. Och hon tycker att tillgängligheten i Mölndals stad är något som det arbetas aktivt med.

- Jag tycker att Mölndals stad har jobbat väldigt aktivt med den här frågan och verkligen är medvetna om behovet av utvecklad tillgänglighet. Sedan om man ska säga att den är bra för varje enskild individ vågar jag inte säga fullt ut. Säkerligen finns det förbättringsområden, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista