Erik Höjer står på Mariaplan
Erik Höjer är med och driver Bullen & Brödet som använder swish istället för kort. Foto: Victor Pandurescu / Sveriges Radio

Risk för problem med swishbetalning till butiker

Erik Höjer: Kvitto ger vi alltid ut
1:16 min

Det senaste året har betalning via mobilappar som swish blivit vanligare även i butiker. Riskerna för bokföringsproblem och skattefusk ökar, vilket skatteverket konstaterat.

Att det slarvas med kassaregistrering har man märkt på Skatteverket i samband med de kontroller som regelbundet genomförs.

– I genomsnitt så ligger det runt 20 procent men i vissa delar av landet så var frekvensen närmare 40 procent, säger Conny Svensson som är nationell samordnare på Skatteverket med ansvar för kontroll av kontanthandel.

Det är alltså upp till fyra av tio som åker fast i skatteverkets kontroller som bland annat sker genom så kallade kontrollköp. Exakt hur stor del av de felaktiga transaktionerna som är betalade genom swish vet man inte men enligt Conny Svensson är andelen betydande. Och det kan svida ordentligt om man åker fast. Vid första tillfället ligger kontrollavgiften på 12 500 kronor och åker man fast igen fördubblas den.

Att genomföra sina transaktioner rätt är trots allt inte så svårt. På bageriet Bullen & Brödet i Masthugget har de bara kontanter och swish som betalningsalternativ och för att det inte ska bli några fel i bokföringen har de lagt till en knapp på sin kassaapparat. Erik Höjer är med och driver bageriet.

– Det är ett helt vanligt kassasystem där våran kassaoperatör har lagt in en swish-knapp så att detta står med på kvittot, och kvitto ger vi alltid ut, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".