Carl-Olof Filipsson skadades av en våldsam patient under en ambulansutryckning.
1 av 2
Carl-Olof Filipsson skadades av en våldsam patient under en ambulansutryckning. Foto: Simon Rissvik/SR
Ambulans under utttryckning. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT Bild
2 av 2
Ambulans under utttryckning. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT Bild

Han drabbades av våldet mot ambulanspersonalen

1:40 min

Mer än hälften av ambulanspersonalen på SU utsattes för våld eller hot om våld under 2015. Det visar en medarbetarenkät som P4 Göteborg tagit del av.

Carl-Olof Filipsson har jobbat som ambulanssjukvårdare i 38 år men har de senaste sex månaderna varit sjukskriven efter att ha utsatts för våld i arbetet:

- Det var en stökig patient som blev aggressiv. Jag försökte hålla i hans händer men tack vare den styrkan jag har i armarna så gick två muskelfästen av i armvecket. Jag fick vara helt stilla från september till december, säger han.

Han berättar att det dagligen uppstår hotfulla situationer för honom och hans kollegor, något som speglar sig i den senaste medarbetarenkäten där 57 % av SU:s ambulanspersonal uppger att de utsatts för våld eller hot om våld i arbetet under förra året.

Så sent som i förra veckan sa inrikesminister Anders Ygeman i en intervju med EKOT att ambulanspersonal borde få information om att en patient de ska till tidigare varit våldsam eller hotfull. Något som sekretesslagar sätter stopp för. Istället gäller det att vara på sin vakt menar Carl-Olof Filipsson:

- Om man går ett par steg för långt in där det finns missbruk, då gäller det att ha splitvision och inte ta de där extra stegen utan försöka få patienten till dig istället. Vi får sätta vår egen säkerhet i fokus, då får patienten hellre vänta lite, säger han.

Elisabet Hammar är vårdenhetschef på ambulansen. Hon tycker siffrorna är skrämmande och menar att det viktigaste är att öka medvetenheten hos de anställda om vad som kan hända och hur man ska agera i vissa situationer:

- Verktyget är medvetandegöra personalen, det är det allra viktigaste. Sen är det viktigt att förmedla att om man hamnar i en hotfull situation så har man lov att backa ur för sin egen säkerhetsskull, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista