Ines Lopez från Parasportförbundet
Ines Lopez från Parasportförbundet ser fram emot Paralympics i höst. Foto: foto: Peo Wenander

Uttagningen igång till Paralympics

3:14 min

I september är det dags för Paralympics i Rio de Janeiro. 170 nationer deltar, bland annat Sverige. P4 har talat med Ines Lopez från Göteborg, idrottsansvarig på Parasportförbundet.

Med start torsdag 18 februari kommer Sveriges Radio sända Parapodden, en podd som fokuserar på det som tidigare kallades handikappidrott. Varje vecka fram till Paralympics i Rio de Janeiro 7-18 september kommer podden följa olika idrotter och belysa sporten ur olika synvinklar.

Under senaste Paralympics, i London 2012 tog Sverige 12 medaljer, fyra i varje valör. Men antalet medaljer har stadigt sjunkit sedan Sveriges storhetstid på 1980-talet.

– I början av 2000-talet tog man bort att personer med intellektuella funktionsnedsättningar fick vara med att tävla, så det är en förklaring. Den andra är att parasport bara växer och växer och det är fler länder som är med och konkurrerar om medaljerna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista