Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Kommunen startar hem för flyktingbarn med trauma

Publicerat måndag 29 februari 2016 kl 05.40
"Vi har sett att en del av ungdomarna mår dåligt"
(1:25 min)
Göteborgs stad startar HVB för traumatiserade flyktingbarn
Göteborgs stad startar HVB för traumatiserade flyktingbarn Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Göteborgs stad ska starta ett särskilt HVB-hem för ensamkommande barn med psykiska problem. Det är barn som har flytt till Sverige och som nu behöver särskilt stöd för att kunna bearbeta sina trauman. 

Helene Mellström är områdeschef på Bräcke Diakoni som ska driva boendet.

– Vi har sett att en del av ungdomarna mår ganska dåligt, och de får inte riktigt den omsorg de behöver i ett vanligt HVB-hem. Med annan kompetens på personalen och i mindre enheter kan de få ett bättre mottagande.

– Även om de flesta ungdomar som flyr hit har varit med om tuffa händelser på vägen till trygghet, så är den stora gruppen inte traumatiserade, säger Louise Parbring som är chef på enheten för ensamkommande unga i Göteborgs stad.

Men hos de som är det kan traumat ta sig uttryck i självskadebeteende och utåtagerande. Enligt Louise Parbring har behovet av ett hvb-hem för ensamkommande som mår dåligt länge funnits.

– Vi har velat starta ett sådant här boende ett bra tag, men först nu har vi blivit så stora i vår verksamhet att vi kan härbärgera det inom vår budget.

När socialtjänsten behöver placera ensamkommande med psykiska problem har de hittills varit hänvisade till att köpa platser på behandlande boenden, inte sällan långt utanför kommunens gränser och ofta med prislappar långt över de 1900 kronor per plats och dygn som kommunen får i ersättning av Migrationsverket.

– Det finns massor av företag som gör bra behandlande boenden, det har jag inga synpunkter på. För oss handlar det här om att få tillgång till platser och att vi kan styra över hur vi använder dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".