Leif Wivatt. Foto: Charlotte Peterzéns/Sveriges Radio
Leif Wivatt. Foto: Charlotte Peterzéns/Sveriges Radio

Fem nya låtar på Wivatts Spotifylista

Tre Grammy-vinnande låtar från förra veckans gala i USA. Flankerade av ett amerikanskt rockband på väg mot stort genombrott och svenska folkpopveteraner.

Listan finns i sin helhet på Spotify

White Denim - Ha Ha Ha Ha (Yeah)

En amerikansk rockkvartett vilka har funnits i cirka tio år och som efter ett mindre genombrott med albumet Furr 2009 nu kommer med starkt nytt material och kan få ett än större break. Den vitala musikscenen i hemstaden Austin, Texas har format dem till att bli allt tightare med åren, Influenserna är många, av allt från progg-och garagerock till sydstatssoul. Länge var de en trio bestående av James Petralli (gitarr/sång), Steven Terebecki (bas/sång) och Jeff Olson (trummor), men adderade senare gitarristen Jonathan Horne. White Denim har också vid sidan om egna bandet kompat soulsångaren Leon Bridges. Det var tre år sedan förra albumet Corsicana Lemonade men nu är ett nytt på gång. Här är första singeln ur kommande albumet Stiff.

Cécile McLorin Salvant - Wives And Lovers

Här har vi den kanske mest lovande av de unga jazzsångerskorna av idag. Hon föddes 1989 i Miami där hon växte upp med en fransk mor och en far från Haiti. Hon började tidigt spela klassisk piano och studerade sång och piano musik i Frankrike åren 2007-10. Det var här hon spelade in sitt första album Cécile (2010). Tillbaka till Florida spelade hon med amerikanska musiker in sitt andra album WomanChild . Utgivet 2013 och för vilket hon fick en Grammy-nominering. Med tredje albumet For One To Love tar Cécile än en gång gärna upp mindre bortglömda låtar från första delen av 1900-talet. Den här gången gick det hela vägen och hon vann en Grammy i år i kategorin Bästa vokala jazzalbum. Ur detta hör vi en klassiker från den digra låtskatten från Burt Bacharach-Hal David, först utgiven 1963 då den vann en Grammy i Jack Jones version. I det fina bandet som kompar henne hör vi bandledaren Aaron Diehl på piano, Paul Sikivie på bas och Lawrence Leathers på trummor.

Alabama Shakes – Don’t Wanna Fight

Den här bluesrockgruppen bildades i Athens, Alabama 2009 och albumdebuterade 2012 med Boys & Girls. De blev främst uppmärksammade genom den explosiva sångerskan Brittany Howards enorma röst och utspel. Övriga medlemmar är gitarristen Heath Fogg, basisten Zac Cockrell, keyboardisten Ben Tanner och trummisen Steve Johnson. Redan vid Grammy Awards 2013 nominerades Alabama Shakes i två kategorier och de fick en singelhit med Hold On. Det var också nu de gjorde sin första Sverigekonsert på Way Out West i augusti 2013. Exakt tre år efter debuten kom de med sitt andra album Sound & Color och i den nyligen hållna amerikanska Grammy Award-galan fick bandet två Grammys, för Bästa rockframträdande och Bästa rocklåten med Don’t Wanna Fight.

Buddy Guy - Born To Play Guitar

Den nu siste levande av de verkligt stora bluesartisterna inom Chicago-traditionen. George ”Buddy” Guy föddes 30 juli 1936 i Louisiana och vallfärdade som så många andra på den tiden till bluesens Mecca då han 1957 reste till Chicago för att eventuellt kunna få ett skivkontrakt, Han fick det relativt snabbt med självaste Chess Records och mycket tack vare att B.B.King tog sig an den unge gitarristen och sångaren. Det har verkligen gått bra för Buddy Guy vars spelstil och karisma som scenartist påverkat många inom blues och rock genom åren. Eric Clapton, Keith Richards och Jimi Hendrix är bara några av dem som influerats kraftigt av Buddy Guy. 2015 fick han en speciell Grammy Liftetime Award. Du hör här titellåten från ett album som gavs ut i juli förra året och blev 1:a på Billboards Bluesalbum-lista. Nu också belönad som Årets bluesalbum. På ett av spåret gör han ihop med Van Morrison en hyllningslåt till B.B.King, på ett sjunger engelskan Joss Stone men Buddy är själv också en fantastisk sångare ännu så här uppe i åren. 

West Of Eden - Look To The West

Det här Göteborgsbandet har funnits sedan 1995 och har genom åren förädlat en musik starkt influerad av irländsk och skotsk folkmusik. Från start har det letts av paret Martin Schaub (sång,gitarr) och Jenny Schaub (sång,dragspel). Numera består gruppen också av Lars Broman (fiol), Henning Sernhede (gitarr, mandolin), Martin Holmlund (bas) och Ole Karlevo (trummor, bodhran). De är nu framme vid sitt nionde album och ger oss egenskrivna låtar om de svenskar som emigrerade till Amerika i slutet av 1800-talet. Här är titelspåret komponerat av paret Schaub.

 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista