Efter 11 år som SFI-lärare behövde Sara Ekdahl omväxling i sitt yrkel
Sara Ekdahl bytte SFI-jobbet mot gymnasieskolan där hon känner att hon kan utvecklas mer Foto: Ida Mikko

Allt större brist på SFI-lärare

"Det är en lön vi inte kan erbjuda"
1:17 min

Antalet flyktingar med uppehållstillstånd som till hösten får läsa Svenska för invandrare, SFI, kommer att fördubblas.

Enligt prognosen i Göteborg ökar antalet SFI-elever med uppehållstillstånd från 1 100 till 2 200 fram till nästa år. Behovet av lärare ökar också och redan idag är det lärarbrist eftersom flera lockas till gymnasieskolan med bättre lön och villkor.

Efter 11 år bytte SFI-läraren Sara Ekdahl tjänst till Angeredsgymnasiet för att få bättre arbetstimmar, ledigt på loven och en högre lön.

- Det var inte bara den anledningen men det är klart att det hjälpte till, att man känner sig mer värd, säger Sara Ekdalh.

Trots att man löst det hittills så har man på ABF Vuxenutbildningen märkt av konkurrensen med gymnasieskolorna menar Maria Björck, verksamhetschef för SFI på ABF Vux.

- Det är en lönekonkurrens och sen har de ju också ferietjänst, vilket vi inte har.

Dubbleringen beror på att Migrationsverket till hösten tror att man  börjar hantera de asylärenden som kom under de stora flyktingströmmarna under den gångna hösten.                             

Enligt de SFI-skolor P4 Göteborg pratat med så ser de flesta att man förlorar del personal till gymnasieskolorna och att rekryteringsläget kan komma att bli svårt.     

På ABF Vux, som är en av de stora aktörerna inom SFI, vet man redan nu att man kommer anställa minst fem lärare till sommaren.

- Risken är att det inte finns personal med kompetens som vi kan anställa, säger Maria Björck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".