STOCKHOLM 2016-02-17 Andreas Otterling hoppar längdhopp under Globen-galan i Stockholm på onsdagskvällen. Foto: Maja Suslin / TT
Andreas Otterling hoppar långt. Foto: Maja Suslin/TT
Friidrott

Så gick det för svenskarna i Globengalan

2:02 min

Radiosporten gör här en sammanställning över de hetaste svenskarnas insatser vid Globengalan i friidrott som avgjordes på onsdagskvällen.

Stavhopp (d):

16-åriga Lisa Gunnarsson satte ungdomsvärldsrekord med 4.49. Gunnarsson gjorde sedan tre försök på 4.59 för att bli tidernas näst bäste svenska i stavhopp, men rev och slutade fyra.

– Det är otroligt kul att se henne satsa, hon har väldigt bra teknik. Jag är djupt imponerad, sade Radiosportens expert Miro Zalar.

Lisa Gunnarsson till Radiosporten:

– Jättebra tävling. Det var tänkt att jag skulle hoppa så här högt efter alla träningar jag gjort, jag märkte på träningen att det kommer hoppas högt, säger hon.

Tyngre gick det för Angelica Bengtsson som jagade kvalgränsen för inomhus-VM, 4.71. Bengtsson rev samtliga försök på 4.49 och stannade på 4.39.

– En jättebesvikelse, säger Zalar.

Längdhopp (h):

Andreas Otterling fick på ett jättehopp. 8.12 innebär nytt personligt rekord och bara sex centimeter från att klara kvalgränsen till inomhus-VM. Otterling vann tävlingen.

– Det var fantastiskt. Riktigt bra känsla i kroppen, jag kände redan under uppvärmningen att det skulle bli långt, säger Ottosson till Radiosporten.

Tyngre gick det för Michel Tornéus som hade fyra övertramp och stannade på 7.87. Men ett övertrampshopp var nära 8.20 – så formen verkar helt okej.

– Jag hade många långa hopp. Jag är jättenöjd med min hoppning. Så formen är väldigt bra. Men jag hade problem med plankan. Jag vill få ut några långa hopp innan jag bestämmer mig för inomhus-VM. Nu siktar jag mot SM, säger Tornéus till Radiosporten.

Höjdhopp (d):

Emma Green kom aldrig till start. Hon lämnade Globen med skadekänning. När Green gjorde sin första tävling på ett och ett halvt år i Polen i fredags fick hon lätta smärtor i hälen. Den skadan kände hon av inför Globen.

– Jag kände inte jättemycket, men tillräckligt. Det skulle vara så fruktansvärt onödigt att dra på sig en sådan grej. Förhoppningsvis lägger det sig till SM, säger hon till TT.

Sofie Skoog passade på att glänsa i Greens frånvaro. Svenskan blev tvåa på 1.92. Hon hade några bra försök på personliga rekordhöjden 1.95.

– Jag betygsätter mig väldigt bra. Jag är jättenöjd med att få med mig 1.92 eftersom jag hoppade så sent som i lördags (1.94). Vi (Skoog och tränaren Stefan Holm) har jobbat på detaljer för att få mig att utvecklas, säger Skoog till Radiosporten.

Längdhopp (d):

Khaddi Sagnia fick inte till det. Svenskan, som redan har kvalificerat sig för inomhus-VM i Portland, nådde inte längre än 6,47. Det var hennes sämsta tävling hittills i vinter.

– Ansatsen strulade lite för mig. Ska jag åka till inomhus-VM ska jag känna att jag har något där att göra. Jag vill inte bara åka dit för att jag har en biljett, sade Sagnia till Radiosporten.

Bästa svenska blev i stället Erica Jarder som i sitt sista försök hoppade 6,53 och därmed snodde fjärdeplatsen före Sagnia.

60 meter (h):

Svenske Odain Rose blev fyra i finalen. Rose fick tiden 6.62, tangerat rekord och han kvalade in till inomhus-VM. 

– Känns skönt att vara tillbaka. Äntligen, nu är jag tillbaka, säger Rose till Radiosporten.

400 meter (d):

Moa Hjelmer gjorde comeback på de stora arenorna efter att ha blivit mamma. Hon inledde starkt på 400 meter och ledde vid varvningen, men tröttnade på slutet och blev trea på 55.01. "Hon lufsade i mål där", refererade Jonas Enarson.

– Hon har inte den formen som krävs för att ta sig till inomhus-VM, säger Miro Zalar.

200 m (d)

Irene Ekelund blev trea på 200 meter med tiden 24.05. Inget jättebra formbesked från Ekelund.

Övriga svenskar att lyfta fram från kvällen är Andreas Kramer som med tiden 1.47,85 satte nytt svenskt juniorrekord på 800 meter. Och Sara Lahti satte nytt svenskt rekord på en engelsk mil med 4.30,42.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista