Volvo Cars visade sin nya bil V90.
1 av 3
Volvo Cars passade på att visa sin nya bil V90 idag. Foto: TT.
Volvo Cars passade på att visa sin nya bil V90.
2 av 3
Volvo Cars passade på att visa sin nya bil V90 idag. Foto: TT.
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson är nöjd med mottagandet av nya Volvo XC90 i våras. Foto: Karin Olander/TT Bild
3 av 3
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson var nöjd med mottagandet av nya Volvo XC90 i våras. Foto: Karin Olander/TT Bild

Tredubblad vinst för Volvo Cars

1:47 min

Efter Volvo Cars rekordår med över en halv miljon sålda bilar förra året, så tredubblades vinsten till dryga sex miljarder, vilket innebär att även i år kommer en bonus till de anställda att betalas ut.

Redan tidigare var det känt att Volvo Cars slog försäljningsrekord under 2015. För första gången någonsin lyckades företaget sälja över en halv miljon bilar.

Nu visar det sig att rörelseresultatet för 2015 landade på 6,6 miljarder kronor, en tre gånger så hög vinst som året före. Vilket innebär att även i år betalas en bonus ut till de anställda.

Omsättningen steg med nästan 20 procent, och enligt ett pressmeddelande är vd Håkan Samuelsson nöjd med ett framgångsrikt 2015.

Volvo har länge slitit med en betydligt lägre lönsamhet än konkurrenter som Mercedes och BMW. 2014 låg Volvo Cars rörelsemarginal på bara 1,7 procent. I det pressmeddelande som släpptes på torsdagsmorgonen finns ingen uppgift om rörelsemarginalen för 2015. Hela årsrapporten blir offentlig först klockan 10.

Under förra året nyanställde Volvo Cars runt 1 800 personer vid sin fabrik i Torslanda i Göteborg. Företaget har nu totalt ungefär 28 500 anställda, varav 18 000 i Sverige.

Vd Håkan Samuelsson säger att man har tillräckligt med personal i produktion men att man behöver förstärka på utvecklingssidan.

Apropå mjukvarufelet som gjort att Volvobilar startar om under färd - det har bland annat drabbat över hundra polisbilar - säger han att man hittat felet och nu programmerar om bilarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista