Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ansträngd situation på SFI-skolorna saknar lösning

Publicerat fredag 19 februari 2016 kl 05.30
"Det kommer bli en ökad arbetsbelastning"
1:32 min
Margaretha Lindblom, fackligt ombud på Lärarförbundet
Margaretha Lindblom, fackligt ombud, befarar att hösten blir tuff för SFI-lärarna Foto: Ida Mikko

Det finns ingen klar bild över hur bristen på behöriga SFI-lärare kommer att lösas. Redan till hösten kan antalet personer som fått rätt till SFI fördubblas.

Men som P4 Göteborg berättat konkurrerar gymnasieskolorna med bättre villkor och löner om de lärare som finns. Och i dags läget hoppas Göteborgsregionens Kommunalförbund, GR, på att kommunerna ska hjälpa varandra menar Fredrik Zeybrandt, gruppchef för vuxenutbildningen.

- Vi försöker bedöma vilken kapacitet vi har i regionen men vi behöver skaffa oss en tydligare bild, säger Fredrik Zeybrandt.

På GR så hoppas man att det kommer klarna under våren, men mycket beror på migrationsverkets än så länge osäkra prognoser.Hittar man ingen bra lösning på lärarbristen kan det får konsekvenser för befintliga anställda i SFI det menar läraren Margaretha Lindblom som är fackligt ombud på Vuxenutbildningen Studium.

- Det kommer öka arbetsbelastningen. Det måste rymmas av inom de 40 timmar som arbetsgivaren har att förfoga över och det måste finnas tid för lärarna att undervisa, dokumentera och förarbeta.

Miljöpartiets Karin Pleijel är ordförande för Utbildningsnämnden i Göteborg och menar att man inte har detaljerna ännu för en lösningen, men att en temporär lösning är den som man tillämpade redan under hösten inom grund- och gymnasieskolan.

- Det är klart att pensionärer är en väldigt stor tillgång i den mån dom är villiga att ställa upp när det är en brist på lärare. Sen är lösningen att det ska utbildas fler svenska som andraspråkslärare och eventuellt komplettera med obehöriga under en period och att de får hjälp i betygsättningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".