Rök från tåg och ambulanser
Ett av Sj:s snabbtåg brinner i Väring. Foto: Mats Öfwerström/Sveriges Radio

Ett spår öppnat på Västra stambanan

Klockan 19 öppnade ett av spåren förbi olycksplatsen vid Väring, efter det tidigare totalstoppet under eftermiddagen. Ett av SJ:s snabbtåg drabbades av motorbrand och stod stilla på spåret i Väring utanför Skövde. Passagerarna fick evakueras.

Det nu öppnade spåret gör att trafiken från Göteborg motg Stockholm inte längre behöver ledas om via Falköping, Nässjö och vidare mot Katrineholm, men det kommer fortfarande att gå långsammare än vanligt.

Trafikverket kunde vid 19-tiden på fredagskvällen inte lämna någon prognos för när bägge spåren skulle kunna öppnas, och tågen gå som vanligt igen.

Det var ett tåg på väg från Stockholm till Göteborg som började brinna vid 13:30-tiden på fredagen.

– Det är en kraftig rökutveckling, sade Roger Falk, presskommunikatör på Trafikverket vid 14-tiden. 

Tåget är ett persontåg men enligt uppgifter från räddningstjänsten i Östra Skaraborg ska det inte ha varit någon fara för resenärerna som var ombord på tåget, uppger P4 Skaraborg. 

– Man blev lite fundersam när det började ryka och man fortfarande inte hade hört något om vad som var på gång, säger Albin Thorén från Göteborg som var på väg hem med tåget.

Vid 14-tiden kunde passagerarna börja evakueras.

–  Vi har blivit utplockade genom en smal dörr i andra änden av tåget, säger Albin Thorén. Det var lite krångligt innan de fick fram en stege, men det gick bra.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".