Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lång väntan på HVB-tillstånd

Publicerat fredag 19 februari 2016 kl 15.39
"Att sänka kraven gynnar inte barnen"
(1:29 min)
Handläggningstiderna för HVB-tillstånd växer hos IVO
Handläggningstiderna för HVB-tillstånd växer hos IVO

Den stora flyktingströmmen gör att allt fler vill starta privata HVB-hem för ensamkommande unga. Men hos IVO, Inspektionen för vård och omsorg, är det flera månaders väntetid för att få tillstånd. 

Jonas Wiklund är chef på tillståndsenheten hos IVO.

- Under sommaren fick vi in 20 ansökningar i månaden. I december och januari fick vi in 125-130 ansökningar. Så det är en väldigt kraftig ökning.

Under hela förra året registrerades 60 HVB-hem i Göteborg med kranskommuner, både privata och kommunala. De första 6 veckorna i år ligger siffran på 32 stycken, alltså hälften så många som under hela förra året.

Kommunerna behöver inte söka tillstånd, men ska anmäla verksamheten till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. För de privata aktörerna krävs däremot ett HVB-tillstånd. 

Förutom att fler ansökningar leder till längre handläggningstider, så saknas det nästan alltid uppgifter i ansökningarna för att IVO ska kunna fatta ett beslut. 

- Av de ansökningar som kommer in idag så är 80-90% inkompletta. Då är det klart att varje gång vi måste be om att få in kompletteringar så gör det att handläggningstiden förlängs ytterligare.

En av tre får avslag på sina ansökningar. Och det trots att Socialstyrelsen sedan årsskiftet inte längre kräver att föreståndarna ska vara högskoleutbildade.

Tania, som egentligen heter någonting annat, driver ett HVB-hem för ensamkommande i Göteborg. Hon tycker inte att lägre krav är rätt väg att gå för att snabbt få fram nya boenden.

- Att sänka kraven gynnar inte barnen. Det gynnar de privata aktörer som är ute efter vinst. Den som ska driva en sådan verksamhet måste vara socionom som har arbetat inom socialtjänsten och med barn och unga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".