Ett fartyg som brinner
1 av 3
159 människor dog i branden på Scandinavian Star. Foto: Dan Hansson / SvD / TT /
Färjan Scandinavian Star som det ryker från, vatten sprutas från sidan.
2 av 3
Bild från den 8:e april 1990 då Scandinavian Star bärgats in till Lysekil. Foto: Per Löchen/Scanpix
Utbränd färja efter branden.
3 av 3
Scandinavian Star var helt utbränd inuti efter branden. Foto: Per Löchen/Scanpix

Utredare: Branden på Scandinavian Star var anlagd

Det är danska tidningen Politiken som avslöjar uppgifterna. Branden på Scandinavian Star i april 1990 var noga planerad, säger dåvarande utredaren Flemming Thue Jensen.

En eller flera personer ska ha startat branden, och den eller de ska ha haft ingående kunskap om passagerarfartyg och brandförlopp menar utredaren. Det blev bevisat att sabotage mot ett hydraulikrör bidrog till att skapa den häftiga branden.

Scandinavian Star var på väg mellan Oslo och Fredrikshamn när branden bröt ut och 159 människor miste livet, natten till den 7 april 1990.

Danska sjöfartsstyrelsens dåvarande utredare Flemming Thue Jensen var en av de första att gå ombord på det brandhärjade skeppet när det bogserats in till Lysekil.

Han bryter nu tystnaden efter 26 år och berättar för Politiken att han hittat bevis för tre anlagda brandhärdar ombord. En madrassbotten av järn förhindrade en branddörr att stängas, en annan skyddsdörr till bildäck var uppställd, och i det uppbrutna hydraulikröret hittades också spår av dieselolja.

Informationen går direkt i strid med den norska polisens officiella förklaring, som slagit fast att den tredje branden i själva verket var rester av huvudbranden som flammat upp igen, skriver Politiken.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista