Sahlgrenska huvudentrén. Joel Eriksson/Sveriges Radio
Sahlgrenska huvudentrén. Joel Eriksson/Sveriges Radio

Influensasäsongen ännu inte över

1:36 min

Det har varit särskilt många sjukdomsfall både förra säsongen och även i år.


Younis Khalid är sektionschef och överläkare på Barnakuten på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Enligt honom har vi ännu inte nått säsongens topp i antal insjuknade.

- De senaste en till två veckorna har vi sett att influensan ökar fortfarande, men det ökar inte lika snabbt. Så någon gång de närmaste veckorna når vi nog toppen och borde börja se en sänkning, säger han.

Enligt Younis Khalid är influensan mer dominant nu än tidigare, medan andra typiska vintersjukdomar minskar. Och typerna av influensavirus varierar. Svininfluensan, som ledde till stor uppståndelse 2009 då många valde att vaccinera sig har nu blivit den vanligaste formen av influensa. Enligt Younis Khalid fungerar det nämligen så att de typer av influensa virus som vi inte sett på länge blir särskilt svårhanterliga.

Den här säsongen har hittills elva personer i Sverige avlidit på grund av influensa, men enligt Younis Khalid är det främst personer som tillhör någon av riskgrupperna som kan ligga i farozonen.

- Generellt sett de som har ett mindre effektivt immunförsvar. Det är små barn, det är äldre och det är hjärtsjuka och lungsjuka. Det handlar också om de som har någon sjukdom eller står på någon behandling som påverkar immunförsvaret, säger han.

Vad är speciellt med barn som drabbas?

- Det som är svårare för barn är att deras marginaler är mindre. Om en vuxen inte äter och dricker på ett tag så har vi ganska stora marginaler. Vi klarar oss ganska länge. Barn, ju mindre de är, har mindre marginaler och behöver därför mer vätska och mer mat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista