Freddy Welle, lastbilschaufför.
Freddy Welle kör ofta farligt gods över Älvsborgsbron. Foto: Jacob Snöbohm/SR

Många olyckor i anslutning till Älvsborgsbron

1:33 min

Antalet allvarliga olyckor och dödsolyckor i trafiken har minskat i Västra Götaland de senaste tio åren. Men det finns platser som inte följer statistiken.

Det visar statistik från STRADA, Transportstyrelsens informationssystem om vägtrafikolyckor med personskador.

Men trots minskningen finns det ett par platser i Göteborgsområdet där olyckor fortsätter att inträffa. Ett sådant ställe är på- och avfarten till Älvsborgsbron från fastlandet. Freddy Welle är lastbilschaufför och kör dagligen över bron, ofta med farligt gods, och han är orolig.

- Det är livsfarligt. Har man det minsta för hög fart så är det risk att man välter om man har högt lass. Och framför allt då när man kör tank med skvalp i så kan det gå riktigt galet, säger han.

Mellan 2005 och 2014 inträffade 14 allvarliga olyckor i anslutningen till Älvsborgsbrons fastlandssida. Av dem var det fyra stycken som innehöll dödsfall. Trots det har man inte velat bygga om i området. Tommy Knappe är byggledare på Trafikverket och jobbar med trafikunderhåll, och han menar att fokus istället har legat på att få ner hastigheten i området.

- Vi har satt upp skyltar för att varna att det är en skarp kurva och vi rekommenderar en annan hastigheten än grundhastigheten. Och på något ställe har vi satt upp barriärer för att säkra upp, säger han.

Har ni kunnat se någon effekt av det?

- Ja, på någon plats så har olycksantalet helt klart gått ner.

Förutom omskyltning och arbete med linjeföring ser området kring Älvsborgsbron i stort sett likadant ut idag som när den byggdes 1966. Senast i somras välte en stor tankbil i anslutning till bron och tallolja rann ut över vägbanan. Freddy Welle har själv inte varit i kontakt med Trafikverket men han säger att han skulle vilja se en förändring.

- Jag tycker att de ska se det med alla de olyckor som har varit. Men det spelar ingen roll vad vi säger. De bryr sig inte om oss ändå, säger han.

Kartan ovan visar allvarliga trafikolyckor och dödsolyckor i trafiken mellan åren 2005 och 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista